I dessa delar av världen har man minst fall av olika typer av sjukdomar

Moder jordVissa geografiska områden är mer drabbade än andra av olika allvarliga sjukdomar. Till exempel har Malmö flest cancerfall i Sverige. Flest människor som dör i hjärtattacker eller andra hjärtsjukdomar i Sverige hittar vi i Värmland. I denna artikel tar vi dock en titt på vilka geografiska områden i världen som är mest befriade från olika typer av sjukdomar.

Världens mest hälsosamma människor

Byn Ntui i Kamerun i västra Afrika har minst fall av tjocktarmscancer i hela världen. Överlag är problem med magen otroligt ovanligt här. Detta tros att ha att göra med att man äter mycket fibrer och lite rött kött. Människor i västafrikanska byar äter dessutom ofta fermenterad mat som innehåller nyttiga bakterier för magen. De länder och områden i världen som har minst rapporterade cancerfall är annars Gazaremsan/Västbanken följt av Syrien och ytterligare ett västafrikanskt land, Namibia.

I Mexiko växer antalet fall med diabetes 2 i ett rasande tempo. Dock är Tarahumara-indianerna i mexikanska Koppardalen mer eller mindre helt befriade från diabetes 2. Detta trots att de är genetiskt nära besläktade med det folkslag i Mexiko som är värst drabbat av diabetes. Forskarna blir än mer förvirrade av att Tarahumara-indianernas kost består till stor del av kolhydrater. Det rör sig dock om oraffinerade kolhydrater, som majs, bönor och fullkorn-tortillas. De får också i sig mycket örter och kryddor som persilja, kanel, vitlök, etc. Dessutom är motion och rörelse i vardagen en naturlig del av deras kultur.

På Island kan man konstatera väldigt få fall av (rapporterad) depression. Detta trots att islänningarna får väldigt lite solljus under året. Faktorer som man tror skyddar islänningarna från depression är bland annat deras stora intag av omega 3 (fisk, skaldjur, kött från gräsätande lamm, vilt och fågel). Förmodligen spelar dock genetiska faktorer också en stor roll.


Grekiska Kreta har väldigt få fall av hjärtsjukdomar. Redan på 50-talet släpptes en stor europeisk studie som visade att invånare i flertalet byar på ön har mycket god hälsa och lever ovanligt länge. Man tror att kretabornas goda hälsa beror på en avslappnad inställning till livet och en nyttig medelhavskost med rikligt med olivolja, fisk och grönsaker, etc. Även japaner, som äter mycket fisk och grönsaker, hör till det folkslag i världen som är mest befriat från hjärtsjukdomar.

Källor: Nwt, health.yahoo, top 5 of anything, BBC.

%d bloggare gillar detta: