Hur mycket yngre ser man ut efter ett ansiktslyft? Studie av före och efter bilder

Det blir allt mindre tabu att göra en ansiktslyftning och andra kirurgiska ingrepp för att se yngre ut. Vi har nyligen skrivit om plastikkirurgi och hur det kan leda till mental ohälsa samt hälsoriskerna med Botox. Men frågan är hur mycket yngre ser man egentligen ut efter en ansiktslyftning?

Ansiktslyft
Före och efter bild (dock ej från studien)

I en studie utförd av en grupp plastikkirurger försökte man avgöra hur mycket yngre man kan förväntas se ut efter ett ansiktslyft. Man bad medicinstudenter att titta på före och efter bilder och avgöra människors ålder. Resultatet tyder på att man kan räkna med att se cirka sex till åtta år yngre efter ett ansiktslyft (beroende på hur omfattande ingreppet är).

Plastikkirurgerna anger att orsaken till att de gjorde denna studie var att så många patienter frågar efter en konkret uppskattning på hur stor skillnad de kan förvänta sig efter en operation. De poängterar också att de inte sysslar med magi och att det inte är möjligt att få en 60-årig människa att se ut som 40.


Studien innefattade 54 kvinnor och 6 män i åldrarna 45 till 72. Det togs före och efter bilder på varje patient och studenterna som avgjorde åldrar fick se bilder i slumpmässig ordning. I genomsnitt såg varje patient 7,2 år yngre ut. Dessutom så uppskattade de varje patients ålder på efter-bilderna att vara i genomsnitt 9 år yngre än deras faktiska ålder.

Ju mer ingrepp en person gjorde ju yngre såg vederbörande ut. De som gjorde ett ansiktslyft och nacklyft såg i genomsnitt 5-7 år yngre efter ingreppen. Om man dessutom gjorde ögonlocksplastik såg man ytterligare två år yngre ut, och ett ingrepp i pannan drog bort ytterligare ett år.

Den stora brasklappen med denna studie är dock att alla ingrepp gjordes av en och samma erkänt skickliga plastikkirurg. Resultaten kan variera kraftigt beroende på vem som utför dem.

Dessutom undrar kritiker om det verkligen är värt riskerna (och pengarna) med en ansiktslyftning när resultaten trots allt inte är värst dramatiska, och övergående. Dessutom får man påfallande ofta ett onaturligt utseende som inte anses vara värst attraktivt.

Det bästa är och förblir att ägna sig åt mer naturliga metoder för att minimera rynkor och se yngre ut.

 

Ett svar på ”Hur mycket yngre ser man ut efter ett ansiktslyft? Studie av före och efter bilder”

Jag är skeptisk mot ingrepp. Man gör ju inget åt orsaken till ”problemet” eller åldrandet och det fortsätter ju bara med åren. Därför tycker jag det är mer intressant att använda produkter som är baserade på genetisk forskning och som bromsar åldrandet så uppkomsten av ålderstecken minimeras.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: