Ananas – fakta om en tropisk frukt med ett magiskt skimmer över sig

slice of sweet
Ananas är hälsosamt

Ananas tillhör familjen ananasväxter och växer naturligt i Brasilien och Bolivia, men finns numera på flera ställen i världen.

Är ananas nyttigt? Svar, ja. Tveklöst är det så.

Men undvik ananas som lagrats i sockerspad (mest lämplig till dessert). Ananas på burk som är lagrad i sitt eget spad är dessutom mycket godare. Allra nyttigast och godast är förstås färsk ananas.

Ananas är en ganska söt frukt och innehåller lite mer kalorier än de flesta andra vanliga frukter, men samtidigt anser jag att det är dåraktigt att räkna kalorier i frukt eller grönsaker. Är du sugen på en annans, ät.

Ananas innehåller utöver vitaminer och mineraler bland annat bromelin som är ett enzym som är bra för till exempel magen, blodtrycket och bihålorna och som motverkar inflammationer av organ, som till exempel prostatan. Det finns flera naturläkemedel mot till exempel prostatits på marknaden som innehåller bromelin. Dessutom är den tropiska frukten milt vätskedrivande och mjukgörande för huden.


Det finns även de som hävdar att det finns ämnen i ananasen som hjälper till att bryta ned fett, men detta ställer jag mig högst tveksam till.

Fakta och historia om ananas:

  • Christoffer Columbus sägs ha varit den förste utanför Sydamerika som någonsin smakade på en ananas. Han hjälpte sedemera till att sprida frukten till Europa.
  • Ananasplantan lever i upp till tre år.
  • Ananas är den mest populära frukten som tillbehör till pizza. På de flesta ställen i Sverige som serverar pizza med skinka och ananas heter varianten ”Hawaii”.
  • Den är också mycket populär som ingrediens till olika drinkar och cocktails.
  • Ananasen trivs som allra bäst när det är mellan 25-30 grader.
  • Färsk ananas innehåller cirka 55 kalorier per 100 gram.

Ett svar på ”Ananas – fakta om en tropisk frukt med ett magiskt skimmer över sig”

Mat som gör dig sömnigsäger:

[…] annars en klassiker för att locka fram sömnen. Andra frukter som sägs vara bra för sömnen är ananas, fikon och mango. Risnudlar, bakad potatis och vitt bröd lär också vara positivt för […]

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: