Blir man fet av äta efter klockan sex och är kroppens förbränning sämre under natten?

M ska inte äta efter klockan sex heter det eftersom kroppens förbränning går in i viloläge på kvällen. Med samma logik avråds man dessutom från att äta mat innan läggdags eftersom kroppen förvandlar kalorierna till fett under natten.

Men stämmer dessa påståenden? Blir man verkligen fetare om man äter på eftermiddagen, och omvandlas kalorier lättare till bukfetma under natten?

Svaret enligt forskning är NEJ. En kalori är en kalori oavsett om den intas på morgonen till frukost, vid lunchtid, efter klockan 6, eller vid sänggående. Vår förbränning är konstant under dygnet.

Det som spelar roll är det totala intaget av kalorier under en tidsperiod. Däremot är det många som har lätt att starta dåliga matvanor genom att småäta under natten, men det är ett helt annat kapitel.

2 svar på ”Blir man fet av äta efter klockan sex och är kroppens förbränning sämre under natten?”

gud vad skönt att höra, jag är en sån person som måste äta något på kvällen, väldigt sent dessutom kanske vid 9 – 10 tiden, om jag inte gör det så kan jag inte somna för att jag är hungrig, så jag brukar ta en frukt på kvällen fast ALLA säger neeej ät inte på kvällen, ät inte efter klockan 7, så jag hoppas verkligen att det här stämmer! 🙂

Tråden är visserligen gammal fast jag väljer ändå att lämna kommentar eftersom det kan finnas människor därute som kanske känner likadant som mig. Jag kan börja att säga att artikel stämmer överhuvudtaget inte in på mig. Jag är levande exempel på att jag inte kan äta efter klockan 6 på kvällen och gör jag det så får jag sura uppstötningar samt märkliga symptomer under natten som exempelvis:

– Sur mage och sura uppstötningar.
– Får märkliga saltrika spott flöden i munnen.
– Kallsvettningar.
– Dålig sömn.
– Dålig lukt ur munnen.

Det enda som fungerar efter 6 är vatten.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: