Sura uppstötningar – mat och medicin som lindrar halsbränna

Halsbränna drabbar så gott som alla vid något tillfälle

De flesta drabbas någon gång i livet av sura uppstötningar och halsbränna (reflux). Vissa lider av det till och från mer eller mindre hela livet, och en del, även om det är sällsynt, får allvarliga komplikationer av sin halsbränna.

Den karakteristiska sura uppstötningen som bränner till i halsen är lätt att känna igen, men halsbränna kan även förekomma med andra symptom, som ont i bröstet (det är därför åkomman kallas heartburn på engelska eftersom det gör ont i bröstet, bröstbränna), hosta, smärta i den övre delen av magen, svullen och öm hals, överdrivet rapande, uppblåst mage,  andningsproblem, dålig andedräkt, halsont och öronvärk.

Det finns ännu flera symptom som kan kopplas till att syra från mage kommer upp i halsen. Ofta misstar man en rejäl attack av halsbränna för hjärtattack, och astmaliknande attacker förekommer. Det är med andra ord inte en så harmlös sjukdom som många verkar tro. Dessutom finns det en viss risk att man utvecklar cancer vid obehandlad reflux-sjukdom.

Det finns flera orsaker till att man drabbas av halsbränna, till exempel tobak, kaffe, bieffekter av mediciner, stress, värktabletter, övervikt, graviditet och fet mat.

Det finns syreneutraliserande mediciner som är bra mot halsbränna (Samarin hjälper endast för stunden, om ens det) som till exempel Omeprazol och Losec som är mycket effektiva läkemedel mot sura uppstötningar. Men som alla mediciner kommer de med biverkningar, som till exempel försämrat näringsupptag vilket kan leda till stora problem. Förra året kom det dessutom larmrapporter om att denna typ av mediciner kan leda till lunginflammationer.  Det rekommenderas alltså inte att man äter dessa mediciner regelbundet såvida det inte är helt nödvändigt. Men detta ska en läkare avgöra. Innan du prövar dessa mediciner testa till exempel denna intressanta, helt naturliga produkt mot halsbränna.

Ny metod mot reflux håller på att utvecklas

[uppdatering april 2013] Att hindra magsyra från att tränga upp från magsäcken och irritera magstrupen (reflux) är svårt men nu har amerikanska forskare tagit fram en mycket lovande metod. Det rör sig om ett magnetband som består av en rad titankulor som man fäster runt magstrupen via titthålskirurgi (det tar inte mer än cirka 20 minuter att utföra ingreppet). Experimenten med denna metod har pågått i tre år och är hittills mycket lovande. Det krävs dock fler experiment innan man kan introducera metoden i vården.

Mat som orsakar och mat som lindrar halsbränna

Se till att undvika fet mat, och ät mindre portioner. Stora portioner i synnerhet kan lätt leda till sura uppstötningar (hej julafton). Ät dessutom inte tidigare än tre timmar innan du lägger dig. Mat som eventuellt kan leda till halsbränna: tomat, citrus, starka kryddor, alkohol, kaffe, kolsyrade drycker, lök och paprika.  Ät gärna proteinrika maträtter med lite fett och kolhydrater. Undvik socker och tillsatser. Faktum är att det är många som hävdar att just socker och raffinerad stärkelserik mat är mycket värre för halsbrännan än såväl kryddstark som fet mat. Till exempel har kajennpeppar visat sig lindra denna typen av problem i en spansk undersökning. Vilken typ av kost som orsakar besvären är mycket individuellt.


Mat som sägs kunna lindra halsbränna är havregryn (suger upp det sura i magen), ångkokt mat, grönsaker, yoghurt med probiotika (ska dock inte tas i samband med magmedicinen), melon, fil, kokos och äpple.

Har du tips på hur man blir av med sura uppstötningar genom till exempel bra kost? Du får också gärna berätta om dina symptom på halsbränna, som bröstsmärtor, andningssvårigheter, etc, och hur du trodde det var något annat. Många är oroliga när de får mer diffusa men tydliga och smärtsamma symptom som inte traditionellt sett sammankopplas med sura uppstötningar.  De har svårt att tro på diagnosen ”halsbränna” och den ökade stressen och oron förstärker symptomen ytterligare.

Nuförtiden finns det bra mediciner mot sura uppstötningar

16 svar på ”Sura uppstötningar – mat och medicin som lindrar halsbränna”

Inget funkar för mig, äter medicin omperazol 2 gr dagligen. Värst av allt är lök då blir jag som en ko som idisslar samma gäller milkskake, senare symtom är magkatarr och tjockhets, svullnad i hals och matstrupe då jag gick till doktorn och de trodde jag led av struma men testerna visade negativt och efter det har inget hänt. Men ett tipps är om man har extremt mycket uppstötningar att stå vid toa eller handfat, dricka ca 0,5 liter vatten snabbt och luta sig fram all mat som sitter och trycker i matstrupen åker ju upp och man slipper den tryckande känslan. Kanske inte är det nyttigaste sättet men det funkar för rapandet och uppstötningarna minskar efter det.

”Många är oroliga när de får mer diffusa men tydliga och smärtsamma symptom som inte traditionellt sett sammankopplas med sura uppstötningar. De har svårt att tro på diagnosen ”halsbränna” och den ökade stressen och oron förstärker symptomen ytterligare.”

Har haft besvär i halva mitt liv med denna bröstsmärta som för mig uppkommer tillfälligt nån gång varje/varannan månad. Jag börjar då känna av det på eftermiddagen och eskalerar sedan framemot kvällen. På natten gör det så ont att jag inte vet vart jag ska ta vägen, en diffus, frätande smärta mellan revbenen, som ingeting förutom att kräkas hjälper mot. Besökte vårdcentral ett par gånger när jag var yngre men det ledde aldrig till nåt, kanske för att det är så svårt att beskriva smärtan när jag inte har den. Besökte tillåmed akuten för nåt år sedan men de undersökte inte saken eftersom det inte var akut…

Äntligen har jag kommit över information som faktiskt säger mig något, något som stämmer, en diagnos som sannolikt stämmer även om jag ställer den själv utifrån det jag nyss läst. Som det nämns i artikeln- inte kunde jag tro att det var ”hals”bränna… Ska nu boka tid på vc å be dem undersöka reflux, å nu med lite mer kött på benen! *lättad*

Återkom gärna hit och berätta hur det gick på VC!

Hejsan! Jag är 17 år, lite smått överviktig och har sura uppstötningar ca 3-4 gånger i veckan. Jag får det alltid innan jag ska sova. Det slutar med att jag ligger och googlar saker halva nätterna. Det var så jag hittade hit!
Men jag ska försöka pröva dina råd och se om det blir bättre annars får jag nog kontakta min läkare för jag står inte ut.

För 2 år sedan slutade jag röka. Aldrig haft problem med reflux då. Men så började kag äta sockerfria halstabletter i ganska ator omfattning. Sötningsmedlet gjorde att jag fick reflux. Kanske även en viktökning på 10 kilo påverkade. Tål idag inte sötningmedel. Inga minttabletter typ tictac, inte för fet eller stark mat. Mår bättre ibland men då gäller det att inte missköta sig för då återkommer problemen.Mycket svår sprängade bröstsmärta som gör ont ända upp i öronen,som värsta hjärtinfarkten! stark magsyra i halsen. Heshet varje morgon , ibland brännande magsyra på natten. Försöker nu gå ner i vikt samt använder vid behov Iberogast droppar som för mig funkat bättre än andra mediciner. Tål kaffe men dricker inte allohol.

Hej alla med dessa magproblem. jag har själv dragits med dessa återkommande halsbränno ( heter det så?) problem i tio år. Har blivit diagnostiserad med reflux och läkaren sa att man vill undvika att operera brocket i övre magmunnen. Enligt samma läkare så har en tredjedel av befolkningen i västvärden samma problem med ett bråck på övre magmunnen men får inget symtom.
Jag har dragits med detta och har lyckats dämpa problemet eller att det rent av försvunnit när jag druckit whisky av märket Laphroaig. Märkte det första gången när jag och mina fiskekompisar var till Norge. Vi brukar alltid ta en öl och en whisky när vi kommer fram. Vid ett tillfälle så hade jag stora problem med magsyra och halsbränna som följd. Bestämde mig för att avstå whiskyn och ölen men slog upp ett varsitt glas till killarna. Doften av whiskyn, tjära, steg upp mot min näsa och jag har denna whisky är min favorit. Jag tog en chans och slog upp en liten skvätt åt mig och när jag hade svalt första klunken så upphörde mina besvär markant. Så sen dess tar jag en liten skvätt på kvällen om jag har känning av halsbränna och det fungerar för mig.
Nu vill jag inte att ni ska börja bota era besvär med att dricka whisky i parti och minut, men prova gärna någon gång när ni inte ska köra bil senare och i måttliga mängder.

Hej, Peter. Ditt inlägg för tankarna till Oscar den andres hovläkare som lär ha sagt följande om cognac: ”Om folk visste hur nyttigt cognac är skulle de supa ihjäl sig”. 🙂
Det för förresten tilläggas att de flesta får värre problem med sin halsbränna efter att ha druckit alkohol.

Jag har haft sura uppstötningar i ca 2 månader nu konstant. Det blev så illa så jag fick andningssvårigheter på nätterna när syran kom upp i halsen. Stämbanden är påverkade då jag har problem med rösten. Läkare har kollat halsen och stämbanden och säger att det ser normalt ut.
Jag tror att det var konstant hostande i 3 veckor + att jag drack massvis med te sötat med honung som utlöste min magkatarr.
Äter en homeopat medicin nu efter att Esomepralzol inte hjälpte. Jag har fortfarande besvär och vet inte riktigt vad jag ska göra…

Rådet man brukar ge om det kommer upp magsyra när man ligger och sover är att inte äta senare än tre timmar innan sänggående samt att man bör försöka sova med en lutning på sängen (har man ingen sådan säng kan man lägga böcker eller träklossar under sängstolparna).

Hej!
Jag har haft en fruktansvärd halsbränna i sex månader. Jag har provat flera av Apotekets mediciner mot halsbränna men jag har inte blivit frisk. Jag gick därför till life och köpte lifes egen Aloe Vera. Jag märkte skillnad efter att ha druckit Aloe Vera under en vecka. Jag blev sakta bättre och efter att ha druckit tre flaskor under ca sex veckor så var jag helt frisk.

Bra tips!
Många har också rapporterat att ställbara sängar är mycket bra för den som lider av kronisk, nattlig halsbränna.

Hej har haft magkatarr i ca 3 år men detta året har den utvecklas och har mycket reflux . Känns som tryck över halsen samt kramp känns som träningsvärk . Gjort svalg röntgen och sånt och allt var bra även kollat min hals genom näsan med kamera och allt såg bra ut är de normalt att känna så när man har halsbränna ? Mår psykiskt dåligt av det

Hej, Amalia. Prata med läkare om det där. Kan mycket väl vara muskelspänningar som känns som ett tryck över halsen.

Tjena! Jag har sura uppstötningar då och då. Jag slänger i mig en Novalucol och dricker lite vatten så lindras det endel iallafall..
Saken är det att sura uppstötningar kan jag väl leva med men det gör (tror jag) till att må konstant illa.. Inte hela tiden men ofta! Det kommer ofta när jag är ute bland folk, ska äta resturang, gå på bio osv..
Det blir värre när jag känner mig inträngd lixom!
Jag fick för illamåendet omeprazol en gång och har käkat de lite nu också, men nu vill det knappt gå över!
Några tips?

Jag led av svår halsbränna och sura uppstötningar i många år. Värst var det på nätterna. Ibland klev jag upp och spydde. Varken Novalucol eller Samarin hjälpte mot halsbrännan. Så började jag för ett antal år sedan ta 1 kapsel Omeprazol 10 mg varje morgonen på fastande mage. Den svagare dosen Omeprazol hjälper mig – åtminstone till vardags. Vid festliga tillfällen med sena middagar och mycket mat tar jag och suger i mig en kapsel Reduflux före sänggåendet.

Det bästa jag kan säga till alla med halsbränna och jobbig mage är något enkelt men HELT mirakulöst. Det kräver att man har disciplin och gör det varje morgon innan man äter frukost: Köp stjälkselleri och juica i en råsaftcentrifug så du får ca 4, 5 dl i ett glas. Drick det på fastande mage det FÖRSTA man gör innan man äter. Vänta sedan 20 minuter innan du äter något. Det är mycket viktigt att du dricker det på fastande mage eftersom salterna i sellerin återställer magsyrans balans och det hjälper hela kroppen eftersom magen plötsligt kan ta upp näringsämnen som aldrig förr. Har man ingen råsaftcentrifug kan man köra den i mixern men då måste man sila den i en duk för att få bort fibrerna. Det är odrickbart annars. Om man inte klarar smaken så kan man lägga till ett äpple. Men ha INGET annat i. Du får inte blanda det med andra ingredienser som också är nyttiga för det lagar inte magsyran. Lite äpple är det enda tillåtna och helst ska man skippa även det. Det här har botat min pappa som åt Omeprazol flera ggr per dag och läkaren sa att han ALDRIG kunde sluta. Nu kör jag det på min dotter som hade reflux tidigare. Och jag tar det själv även om jag inte har problem eftersom det hjälper hela kroppen med optimalt upptag. Källa: Anthony William. Lycka till!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: