Därför är Tabasco ett nyttigt alternativ för den som vill sätta eld på gommen

Tabasco
Jag tyckte min far var bra märklig som sprätte tabasco på i stort sett varje maträtt. Nu inser jag förstås att det var jag som var märklig som inte gjorde det. Tabasco är ljuvligt, och också nyttigt. Godast i mitt tycke är tabasco på tomatsåser med skaldjur, men den förstärker smaken på i princip all mat (testa till exempel att stänka lite tabasco på ägg stekta i olivolja).

Därför är tabascon nyttig

Det är en ren, nästintill obehandlad produkt. Tabasco innehåller inga kalorier, nästan inget tillsatt salt och inga artificiella färgämnen. Den vackra färgen kommer från den naturliga färgen av tabasco-chilin som lagras i ektunnor med några gnuttor Avery Island salt. Mäsken som uppstår tillförs destillerad vinäger. Hela lagringsprocessen tar ungefär tre år. Tabascon har tillverkats på i princip samma sätt ända sedan Edmund McIlhenny började tillverka den 1868 på Avery Island, Louisiana.

En flaska Tabasco består av mindre än 2 procent salt. De flesta starka såser som finns att köpa innehåller sällan en så låg natriumhalt. Läs etiketterna nästa gång du handlar!

Den hjälper att sätta igång din ämnesomsättning. Vissa studier har visat att capsaicin, ämnet som ger chilin sina eldiga egenskaper, producerar tillräckligt med värme för att höja kroppstemperaturen, vilket hjälper dig att bränna fler kalorier – cirka 8 procent (enligt vissa källor även om detta, ärligt talat, låter lite för bra för att vara sant)- omedelbart efter en måltid.

Tabasco dämpar dessutom aptiten. I en studie, lät man peppra en lätt förrätt med chili och de som serverades förrätten med chili konsumerade cirka 200 färre kalorier av huvudrätten jämfört med de som inte, så att säga, fått ”spetsade” förrätter.

”Tabasco-dieten” är inget vi direkt rekommenderar, eller för den delen, avråder från. Men storyn är intressant. Doktor Spiro Antoniades, en ortoped på Mercy Hospital i Baltimore, Maryland, kom på den briljanta idén att hälla i sig en shot med het sås (som tabasco) varje gång han fick ett sug efter något ohälsosamt, som godis eller kakor. Efter en stund hade han plågat sig själv och sin ömma gom till den grad att godsakerna han tidigare hade haft ett sådant sug efter helt försvann. Hans plan fungerade. Antoniades nådde sin idealvikt på mindre än ett år.

I århundraden har man inom folkmedicinen, i vissa delar av världen, använt sig av capsaicin för att underlätta matsmältningen, bekämpat infektioner och stimulerat njurarnas, lungornas, och hjärtats funktion. Capsaicin har även ingått som en aktiv ingrediens i krämer som lindrar ömma muskler och leder.

Tabasco är också en mycket bra krydda för den som har problem med segt slem som leder till nästäppa. Chilifrukter av alla de slag är nästäppans värsta fiende (mest effektivt är dock den japanska starka kryddan Wasabi)!

Bordskryddan ger ”tråkiga” och hälsosamma rätter en liten extra studs, i motsats till dressingar etc. som mest tillför onödiga kalorier.

Fakta om tabasco

  • Den finns att köpa i över 165 länder.
  • Tabasco finns alltid tillgängligt (med presidentemblemet på flaskan) tillgänglig på flygplanet Air Force One.
  • Den amerikanska militären har inkluderat en tabascoflaska med fältmåltiderna sedan 1980. Det är dock tveksamt om ens tabasco kan rädda maten svenska militärer får stå ut med..
  • Om du köper originalflaskan med Tabasco kan den vara i upp till fem år innan den blir dålig.
  • Det finns olika sorters tabasco, som till exempel en lite mildare grön (jalapeno) variant, en extra stark sort, en med vitlök och en rökig Chipotle-tabasco. 
%d bloggare gillar detta: