Om sommartid 2021 och hälsan

Sommartid


Vi går över till sommartid natten till söndagen den 28 mars 2020. Den varar fram till söndagen den 31 oktober. Detta innebär alltså att klockan flyttas fram en timme. Sommartid infördes 1980 i Sverige. Första gången man experimenterade med sommartid var under första världskriget då amerikanerna tyckte det var ett bra sätt att spara in energi på. Den första att föreslå att man skulle använda sig av två olika tider under året var för övrigt Benjamin Franklin som under 1700-talet insåg att många människor brände sina ljus under natten samtidigt som de sov förbi soluppgången under sommaren och på så sätt ”ödslade” värdefulla soltimmar.

För många människor är det bara ett snabbt övergående irritationsmoment att ställa om sig till sommartid. Men forskning har visat att det finns vissa risker med denna omställning:

  • I allmänhet upplever, av naturliga skäl, nattmänniskor större problem med övergången till sommartid. Många av dem känner sig rastlösa under nätterna flera veckor efter övergången.
  • Enligt en studie från 2008 sker det en uppgång i hjärtattacker i samband med att man går över till sommartid. Denna effekt varar i ett par veckor. Experter tror att det helt enkelt har att göra med att man sover i genomsnitt en timme kortare vilket påverkar en redan skör hälsa.
  • En studie från 2015 pekar på att övergången till sommartid innebär att sjukligt feta individer drabbas av ”socialt jet lag” i större utsträckning än smala individer. Detta leder i sin tur till hälsoproblem som sömnproblem, problem med matsmältningen, , brist på energi, etc. I motsats till rese-relaterad jet lag, som orsakar tillfälliga problem med ämnesomsättning etc, så kan ”socialt jet lag” innebära mer kroniska problem. Detta kan på sikt leda till allvarliga problem med individens ämnesomsättning.
  • År 2005 slutade man att gå över till sommartid i Kazachstan eftersom man ansåg att hälsoeffekterna var alltför negativa. Myndigheterna räknade med att över 51 procent av invånarna upplevde negativa hälsoeffekter i samband med att man flyttade fram klockan på morgonen.
  • Läkare föreslår att man undviker problem i samband med att vi går över till sommartid genom att gå och lägga sig en kvart tidigare varje kväll veckan innan. Detta förutsätter dock att man generellt sett har väldigt lätt för att somna på kvällen. Vi föreslår istället att man tar igen förlorad sömn med korta (högst 20 minuter) tupplurar efter jobbet om möjligt.
  • Att utsätta sig för mycket solljus på morgonen och minimiera exponeringen av starkt ljus (inklusive TV-skärmar och Ipads) på den sena kvällen hjälper också till att ställa om dygnet.

>Läs om vintertid.
Källa: health.usnews.com, 12/3, 2012. Livescience 8/3, 2015.

%d bloggare gillar detta: