Sluta röka – detta händer med kroppen när du kastar cigaretterna (och, ja, Coronaviruset drabbar rökare hårdare)

De flesta känner till att det händer mycket positivt med kroppen på kort tid när man slutar röka. Till exempel får man bättre andningsförmåga ganska omgående, man får bättre luktsinne, maten smakar bättre och man får en fräschare andedräkt.

[Uppdatering 25/3 2020]. Det råder nu ingen tvekan om att rökare hör till riskgruppen för de som drabbas av Coronaviruset. Hur länge man behöver ha varit rökfri för att med trygghet kunna säga att man inte längre hör till en riskgrupp för Corona vet man inte (detta virus lär dock vara med oss framöver, tills ett vaccin kommer, så det är lika bra att du som läser detta slutar med rökandet direkt. Allt för att minska riskerna att få allvarliga komplikationer om du skulle insjukna i Covid 19),

Att sluta röka ger snabba effekter på hälsanVad många däremot inte känner till är att risken för att drabbas av en dödlig sjukdom relaterad till rökning minskar, och försvinner, snabbare än vad vi trott. Alltför många går omkring och tänker att ”det är ingen idé att sluta röka. Jag har rökt för länge.” eller ”jag är för gammal så det har ingen effekt”. Detta är inte alls sant.

2011 publicerade universitetet i Liverpool en studie som visar att när man slutar röka minskar risken att dö i förtid markant efter att ha varit rökfri i endast sex månader. En tidigare uppfattning var att risken för att utveckla lungsjukdomar, hjärtsjukdomar och andra sjukdomar relaterade till rökning minskar som allra mest det första rökfria året, och att efter ett par år har risken minskat dramatiskt. Efter ytterligare ett 10 till 15 år kan rökaren betrakta sig lika frisk som om hon eller han aldrig rökt en cigarett i hela sitt liv.

Men som ovanstående undersökning, och mycket annan forskning inom olika hälsorelaterade områden, visar så är kroppens läkningsförmåga mycket snabbare än vi någonsin kunnat ana. Detta har fått läkare i många länder att uppmana sina regeringar att ytterligare understryka för befolkningen vilka stora, och snabba, fördelar det finns med att till exempel sluta röka eller göra positiva kostförändringar (mer om kötts påverkan på utvecklandet av hjärtsjukdomar längst ner i artikeln).

En del som slutar röka tycker sig inte uppleva några nämnvärda förändringar alls en tid efter att de slutat röka. En vanlig kommentar är ”jag blir fortfarande lika andfådd när jag går i trappor”. Ha i åtanke att det också kan bero på att du helt enkelt har dålig kondition. Det är inte bara rökare som lider av andfåddhet, och det är heller inte bara rökare som upplever problem med slem i bihålor, torrhosta, etc. Du har dock en mycket bättre utgångspunkt att åtgärda dessa problem när du slutat röka. De direkta hälsofördelarna med att sluta att röka kan uppnås mer eller mindre direkt, även när du inte upplever någon markant skillnad.

Det finns bättre sätt att fimpa för gott än e-cigaretter

Ett relativt nytt hjälpmedel, som blivit mycket populärt, för den som vill fimpa för gott är de så kallade E-cigaretterna. De innehåller nikotin men inte lika många skadliga ämnen eftersom de genererar ånga istället för rök. [Uppdatering november 2014]. Japans hälsoministerium har låtit analysera en större mängs e-cigaretter och hittade flertalet cancerframkallande ämnen, som acetaldehyd och formaldehyd. Ett av de undersökta märkena hade till och med 10 ggr fler cancerframkallande ämnen än en vanlig cigarett! Även innan denna undersökning rekommenderade inte forskare E-cigaretter i din kamp mot nikotinberoendet! Man misstänker nämligen att de är lika svåra att sluta med som vanliga tobaks-cigaretter.

Det bästa sättet att ta sig an ett sluta röka-projekt är som med allt annat i livet. Börja med att bygga kunskap och motivation. Detta gör man enklast i form av en bra bok i ämnet. Den bok som främst rekommenderas nuförtiden är den hyllade boken ”Äntligen icke-rökare – det enkla sättet att sluta” av David Carr (jag köpte ett exemplar till min syster som tyckte den var till stor hjälp när hon slutade). Du kan köpa den billigt och smidigt direkt på Bokus.

Läs historien om cigaretterna – uppfinningen som dödade fler än 100 miljoner människor på ett sekel.

En tidslinje över vad som händer med kroppen när man slutar röka (från whyquit.com)

Nedanstående tidslinje reflekterar genomsnittliga värden, och kan bara appliceras på dem som slutar ”cold turkey” och som alltså inte använder sig av nikotinplåster eller andra produkter som förlänger abstinensbesvären och i många fall skapar egna symptom.

Efter att du slutar röka händer detta efter följande tidsrymd:

  • 20 minuter: Ditt blodtryck och din puls sjunker.
  • 8 timmar: Förekomsten av nikotin i ditt blodomlopp har reducerats med över 90 procent.
  • 12 timmar: Syrehalten i blodet har normaliserats.
  • 24 timmar: Ångestkänslorna som uppstår när man slutar röka når sin topp. I de flesta fall är de så gott som borta inom två veckor.
  • 48 timmar: Skadade nervtrådar har börjat läka och din luktförmåga och smakförmåga börjar återvända till det normala. Ungefär samtidigt når också irritationskänslorna som uppstår i samband med att man slutar röka sin absoluta topp.
  • 72 timmar: I ett blodtest hittas det längre inga spår av nikotin i din kropp. Några gånger per dag har de flesta som precis slutat röka en episod då de känner ett kraftigt röksug och kraftig rastlöshet. För den genomsnittliga individen når frekvensen av dessa episoder en topp efter cirka 72 timmar. Samtidigt börjar andningsvägarna slappna av och andningen upplevs som lättare. Lungfunktionen har påbörjat en reparationsprocess.
  • 5-8 dagar: Den genomsnittliga ex-rökaren har cirka tre episoder av kraftigt sug (ofta i samband med tillfällen då man som mest njöt av en cigarett innan, som efter frukost eller middag) efter att röka per dag. I genomsnitt varar dessa besvärliga episoder av röksug i tre minuter. De känns dock som timmar, men rådet är att du använder dig av en timer för att mäta hur länge suget varar. Din subjektiva förmåga att bedöma tid är nämligen inte vad den borde vara när du lider av abstinens.
  • 10 dagar: Nu har dessa ögonblick av kraftigt röksug som uppstår under dagen minskat till mindre än två per dag i genomsnitt. Dessutom varar de nu under 3 minuter. Håll ut.
  • 10 dagar-2 veckor: Nu har de flesta återhämtat sig till den grad att beroendet inte längre har någon nämnvärd kraft. Mycket är dock psykiskt och sitter i inlärda beteenden. Det är dock lättare att handskas med inlärda beteenden bara man är medveten om dem. Blodcirkulationen i tandköttet och tänderna är nu på samma nivåer som hos en icke-rökare.
  • 2-4 veckor: Vid det här laget ska abstinensbesvär som ilska, frustration, ångest, koncentrationsproblem, dåligt tålamod, rastlöshet, depression och sömnbesvär ha upphört. Rådet är att ta kontakt med läkare om du fortfarande upplever problem.
  • 21 dagar: De receptorer i hjärnan som påverkas av nikotin har nu återhämtat sig till samma funktion som hos icke-rökare.
  • 2 veckor till tre månader: Risken för att drabbas av hjärtattack på grund av rökandet har börjat minska. Lungfunktionen har börjat förbättras.
  • 3 veckor till tre månader: Din blodcirkulation har förbättrats markant. Det har blivit lättare att promenera. Hade du en kronisk hosta när du rökte har den förmodligen försvunnit vid det här laget.
  • 1-9 månader: Lungornas förmåga att bearbeta slem har förbättrats, vilket håller dina lungor rena och minskar förekomsten av infektioner. Överlag har energinivåerna i din kropp börjat öka. Rökrelaterade problem med täppta bihålor, andfåddhet och allmän matthet har förbättrats.
  • 1 år: Risken för att drabbas av till exempel stroke eller hjärtattack är nu 50 procent mindre jämfört med en rökare. Det mesta lutar dock åt att dessa positiva effekter, som vi konstaterade i början av artikeln, uppstår ännu tidigare än efter ett år.

Glöm heller inte bort att kosten är viktig för hälsan

Samma undersökning från universitetet i Liverpool visade för övrigt att förändringar i dieten uppvisade positiva effekter efter ett till tre år. Man stöder sig bland annat på att det var ett tydligt trendbrott vad det gäller dödligheten i hjärtsjukdomar under andra världskriget eftersom det var svårt att få tag i kött under denna period. I Polen steg dödligheten i hjärtsjukdomar fram till dess att man slutade få subventionerade köttleveranser efter östblockets fall. Dödstalen sjönk med hela 25 procent när den polska marknaden istället översköljdes av vegetabiliska oljor och frukt. Väldigt liknande trender kan ses i andra centraleuropeiska länder. Så, sluta röka och ät mindre rött kött. Hälsoeffekterna är snabba, och mycket dramatiska.

Om viktuppgång när man slutar med nikotin. 

Källa: Medicintidsskriften The Lancet, whyquit

2 svar på ”Sluta röka – detta händer med kroppen när du kastar cigaretterna (och, ja, Coronaviruset drabbar rökare hårdare)”

Bra att ni tar upp Allen Carrs bok ”the easy way”. Den beskriver det bästa och enklaste sättet att sluta och den får det att bli enkelt. Utan den hade jag fortfarande varit rökare. Viktigaste boken som jag har läst.

Han heter Allen Carr! Jättebra bok!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: