Vänderot används i bland annat Valeriana Forte som naturligt sömnmedel och lugnande medel

Vänderot

Vänderot växer vilt i södra Sverige och har länge använts som naturmedicin. Vänderots latinska namn är Valeriana officinalis. Du hittar växten på fuktiga platser, till exempel längs stränder. Det finns dokumenterade fall då man använt sig av Valeriana som går tillbaka till Egypten på 800-talet. Förmodligen har den dock använts som medicin mycket längre än så. 

Vad är Vänderot/valeriana bra för?

Bland annat är den lugnande, samt motverkar kramp och är bra för hjärtat. Valeriana har också använts som febernedsättande medicin och för att förhindra epilepsianfall. Längre tillbaka ansågs den dessutom vara effektiv för att bryta förtrollningen från älvar och vättar!

Extrakt av Vänderot finns registrerat som godkänt naturläkemedel hos Läkemedelsverket. De flesta läkemedel som innehåller Vänderot marknadsförs med namnet Valeriana, som till exempel den populära sömntabletten Valeriana Forte. Läkemedlen innehåller också ofta många andra naturliga ämnen men det tros vara just Valeriana som har den största effekten. Dessa naturläkemedel har främst bevisats vara effektiva mot sömnproblem, då de verkar lugnande. Detta kan göra naturliga och receptfria alternativ på Apoteket, som Valeriana Forte, till ett ofarligt komplement till receptbelagda sömntabletter som ofta leder till beroende och allvarliga bieffekter.

Bieffekterna hos naturläkemedel som innehåller Valeriana sägs vara mycket få och lindriga. I ärlighetens namn är det dock ingen större idé för dig som lider av riktigt svåra insomningsproblem att försöka bota problemet med naturläkemedel. Då är snarare det första du ska prova tabletter i form av receptbelagda antihistaminer (som är sövande och icke beroendeframkallande) som Atarax eller Propavan.

Valerianas bieffekter är som sagt lindriga, men de kan påverka reaktionsförmågan hos känsligare individer vilket bör tas i beaktande. Man ska aldrig blanda alkohol och mediciner, men det är osannolikt att det skulle vara farligt att avsluta en kväll med alkohol och till exempel ett par Valeriana Forte.

%d bloggare gillar detta: