Sjuk ofta? Fem aspekter som du bör ta hänsyn till

Ett vanligt bekymmer många människor har när de uppsöker vården är att de känner sig sjuka ofta, att de går omkring och är krassliga stora delar av året. Det kan finnas underliggande sjukdomar som ligger bakom ett försämrat immunförsvar, men oftast blir man sjuk ofta på grund av nedanstående orsaker.

Sömn gör underverk för hälsan

Man sover för dåligt. En amerikansk undersökning fastställde att för lite sömn sänker immunförsvaret. Manliga universitetsstuderande som endast sovit fyra timmar per natt i en vecka visade sig producera endast hälften så många influensabekämpande antikroppar jämfört med de som sov sju till åtta timmar. Läs mer om hur mycket sömn du behöver.

Man behöver ”det sociala” för att hålla sig frisk. Undersökningar visar att ju mindre mänsklig kontakt vi har ju mer benägna är vi att bli sjuka. En studie utförd på 276 människor i åldrarna 18-55 visade att de som hade breda sociala nätverk också hade bättre immunförsvar. Exakt vilka mekanismer det är som gör oss friskare genom att umgås med andra människor är oklart, men det råder ingen tvekan om att vi är sociala varelser, och att social isolering leder till olika former av sjukdomar.


Var optimistisk. En klassisk studie från UCLA visade att juridikstudenter som började terminen med en positiv inställning till studierna hade fler T-celler (som spelar en stor roll i hur effektivt immunförsvaret arbetar) i mitten av terminen jämfört med studenterna som hade en mer negativ inställning till studierna. Lutar din personlighet mer åt att glaset är halvtomt i motsats till halvfullt? Jobba på det.

Undvik att vidröra ytor som kan innehålla virus och bakterier. Ett slarvigt beteende med handhygienen gör dig definitivt sjuk oftare.

Var öppen med vad du känner och hantera konflikter och håll inte saker inne. En intressant studie (återigen från UCLA) lät 41 ”lyckliga par” diskutera problem i äktenskapet under femton minuter. Under samtalet mätte man blodtryck, puls och vita blodceller. Det visade sig att ”prata ut” om sina problem hade samma effekter på hälsan som ett medeltufft träningspass. Par som ofta förolämpar varandra, är sarkastiska och trycker ner sin partner har sämre immunförsvar och mer stresshormoner i systemet. Att vara kärleksfull i sitt förhållande är inte bara trevligt, det är direkt hälsofrämjande.

%d bloggare gillar detta: