Surfplattor kan hjälpa till att förbättra idrottsliga resultat

Montage bild på amerikansk fotbollsspelare med Ipad
Ett framtida verktyg för att förbättra idrottsliga resultat?

I den amerikanska fotbollsligan har man hittat ett nytt strategiskt supervapen, nämligen surfplattan. Under den gångna säsongen har lag som Tampa Bay Buccaneers och Baltimore Ravens köpt in Ipads till sina coacher och spelare. Apples surfplattor har snabbt blivit uppskattade då man kunnat göra sig av med (undrar vad ”Lars Tommy” säger om detta…) otympliga pärmar och otaliga DVD-skivor.

Från NFLs ledning finns det visserligen en del restriktioner utfärdade om i hur stor utsträckning man får använda surfplattorna på matchdag, men trots detta har den nya tekniken redan börjat förändra sporten i grunden. Amerikansk fotboll är nämligen en sport som är väldigt fokuserad på strategi, och alla spelare övar dagligen på lagets ”playbook”.

Förra säsongen delade Buccaneers ut tre (!) tjocka pärmar till lagets spelare. I år gjorde man istället en egen app för Ipad där man lagrar sin gigantiska playbook. Spelarna föll pladask för konceptet. Buccaneers var även först i NFL med att skapa en app inför den årliga draften av talanger vilket underlättade hela processen för talangscouterna.  Tampas huvudtränare säger att han var med om ett försök för några år sedan med att integrera bärbara datorer som ett hjälpmedel för laget, men det misslyckades kapitalt. De moderna, supertunna och snabba surfplattorna som man enkelt kan styra med hjälp av fingertopparna är dock enligt honom en helt annan grej.  Denna teknik kommer att revolutionsera lagsporter där nyckeln till framgång ligger i att snabbt hitta rätt strategi för att vinna över motståndaren.


I USA har även Baseboll-ligan MLB och hockeyligan NHL börjat använda sig av surfplattor för att effektivisera sina strategier och studera motståndarna. Svenska Elitserien och Allsvenskan är väl kanske inte direkt kända för att ligga i bräschen för just någonting men räkna med att de flesta klubbar i Allsvenskan i alla fall köper in ett par begagnade Ipads till tränarteamen inför starten av Allsvenskan 2012.

Ipads och andra surfplattor kan också vara behjälpliga för idrottslag (och individuella idrottsutövare förstås) eftersom man kan använda olika appar för att till exempel få i sig rätt mängd energi, föra statistik på energinivåer och skador, hjälpa till med motivationen, avslappningsövningar, etc.

Idrott, på såväl låg som hög nivå, har mycket att vinna på att ”gå high tech”. Frågan är om snåla, svenska klubbar är tidigt framme med att använda den nya tekniken för att förbättra sina resultat?

%d bloggare gillar detta: