Mangostan – nyttig och god superfrukt

Mangostan anses vara en superfrukt

Mangostan är en frukt som växer i Asien (dock inte vilt). Mangostan har fått epitetet ”superfrukt” då den innehåller en hög mängd antioxidanter och andra ämnen som anses kunna förebygga och bota en lång rad sjukdomar. Under årens lopp har den till exempel betraktats som ett botemedel mot så vitt skilda sjukdomar som dysenteri, lös mage, psoriasis, ledvärk, eksem och malaria. Dessutom tros det att frukten är både smärtstillande och inflammationshämmande. De tidigaste rapporterna man hittat om hur man använt sig av Mangostan mot olika typer av sjukdomar härstammar så långt tillbaka som 600-talet!

En vetenskaplig undersökning utförd i USA i slutet av 2000-talet visade att Mangostan har potentialen att stärka immunförsvaret.  Det råder dock delade meningar inom vetenskapen angående Mangostans mytiska effekter mot olika sjukdomar. Klart är emellertid att den är en nyttig frukt som innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler, etc. och kan därmed vara ett bra komplement för en hälsosam livsstil.

Superfrukten har dessutom en mycket god och annorlunda smak och kallas på engelska för ”drottningfrukten” eftersom drottning Victoria (på den tiden då det brittiska imperiet var så vidsträckande att solen både gick upp och ner samtidigt inom dess gränser) hade Mangostan som favoritfrukt.  Att få tag i färsk Mangostan är inte att tänka på i Sverige, men mangostanjuice blir allt vanligare i svenska butiker, så håll utkik efter juice som innehåller mangostan nästa gång du är inne i en butik!

Dessutom har en hel del kosttillskott som innehåller Mangostan börjat dyka upp på marknaden. Vi kan räkna med att få se en hel del framtida studier som undersöker dessa tillskotts effektivitet mot olika krämpor och sjukdomar. Framtiden ser dock lovande ut för den lilla, goda superfrukten och dess hälsofrämjande egenskaper.

%d bloggare gillar detta: