Ginseng – stimulerande naturmedel

Ginseng på koreansk marknad

Ginseng betyder mirakelkur och har använts som bland annat stimulerande naturmedel i flera tusen år. Ginseng växer numera vilt på endast ett fåtal platser i världen, men den odlas kommersiellt i flera asiatiska länder.

Ginseng innehåller massor av olika ämnen, bland annat ginsenosider och lipider, fettsyror och glykaner. Det har utförts mycket forskning på Ginsengs verkningar genom åren. En uppmärksammad svensk undersökning utförd av Karolinska Institutet 2005 kom fram till att Ginseng sänker pulsen hos medelålders män, samtidigt som gruppen som fick Ginseng istället för sockerpiller dessutom orkade mer innan de blev utmattade. De led dessutom mindre av mjölksyra. Dessa uppiggande effekter kan även, enligt Karolinska, uppnås genom att dricka vanligt kaffe.

Många som testar att äta Ginseng upplever just ingen skillnad alls medans många vittnar om att effekten nästan är för påtaglig, att man får så mycket energi att det nästan kryper i benen. Det är nog också så att många upplever en stor psykologisk effekt när de testar ett uppiggande naturmedel. Men det råder helt klart inga tvivel om att Ginseng innehåller aktiva beståndsdelar som faktiskt påverkar människan.

Det finns flera produkter som innehåller Ginseng. Det finns också flera olika typer av Ginseng, som till exempel sibirisk, koreansk och indisk Ginseng. En mycket populär produkt i Sverige är Gerimax Ginseng multi energi tabletter. Andra populära produkter inkluderar halstabletter, snus, te och energidrycker.

Biverkningar Ginseng – undvik om du är gravid eller ammar

Ginseng är överlag ofarligt, men det finns rapporterade biverkningar som till exempel illamående, insomningsbesvär (vissa upplever tvärtom att det blir tröttare av det), och diarré. Dessa biverkningar brukar dock uppstå i samband med stora intag.

Gravida och ammande kvinnor bör undvika att äta Ginseng då det visat sig att naturmedlet kan påverka östrogennivåerna i kroppen.

Vad har du för upplevelse av Ginseng? Skriv gärna om du tyckte naturmedlet hade någon uppiggande effekt på dig och om du kände att du orkade mer i vardagen och vid träning.

%d bloggare gillar detta: