Naturläkemedel lika effektiva som vanlig medicin – i alla fall mot ångest

Passionsblomma är ett av de naturläkemedel som är effektiva mot ångest

Naturläkemedel blir allt mer populära och omsätter flera miljoner varje år i Sverige. Frågan många ställer sig är dock huruvida dessa naturläkemedel verkligen fungerar.

Det har under årens lopp gjorts otaliga vetenskapliga undersökningar på naturläkemedels effektivitet och resultaten har varit väldigt motsägelsefulla många gånger. Problemet är att det är svårt att mäta effekterna av naturläkemedel då så många olika variabler spelar in. Dessutom är många undersökningar sponsrade av företag som säljer naturläkemedel vilket gör det svårt att lita på resultaten.

I en ny undersökning utförd i USA har man dock konstaterat att naturläkemedel mot ångest har visat sig vara mycket effektiva, och detta utan de obehagliga bieffekter som receptbelagda mediciner ofta för med sig.

Undersökningen utfördes på över 2000 människor och det visade sig att extrakt av Kava och Passionsblomma, samt kombinationer av L-lysin and L-arginin är effektiv när det gäller behandling av ångest.

Magnesium och Johannesört som i andra undersökningar visat sig vara bra mot mild depression visade sig dock vara ineffektiva mot ångestrelaterade syndrom.

Faktum är dock att detta är ytterligare en mycket positiv nyhet för de som försöker hitta naturliga läkemedel som botemedel mot diverse sjukdomar och krämpor. Vi kommer med största sannolikhet få se många fler undersökningar i framtiden som visar att naturläkemedel är ett bra alternativ till receptbelagda mediciner och alla dess farliga bieffekter.

Källa: Nutrition Journal, 2010; 9: 42.

%d bloggare gillar detta: