Goji – Gojibären är de goda bären från Kina med ”superegenskaper”

Goji kallas ”superbären från Kina” (de har använts som medicin i Kina under många århundraden). De har blivit väldigt populära de senaste åren då de inte bara smakar gott utan också är väldigt nyttiga. De kan dessutom med fördel användas i matlagning.

GojiDet finns Goji tabletter och andra kosttillskott som innehåller Goji. De vanligaste produkterna som innehåller Goji är dock frystorkade bär och Gojijuice.

Som vanligt när det gäller kinesiska frukter, bär eller örter som används som medicin finns det många myter och överdrifter som omger dessa bär. Klart är dock att Gojibär är mycket rika på bland annat antioxidanter, vitaminer och mineraler som zink, kalcium järn och selen. Dessutom innehåller bäret massor av välgörande aminosyror och spårämnen. Med andra ord gör du dig själv en stor tjänst genom att äta Gojibär. De är verkligen riktigt nyttiga!

Men räkna inte med att avhuggna lemmar ska växa tillbaka, cancer botas och fred på jorden ska infalla när du dricker ditt Gojitee.  I slutändan är det bara ett bär… Din hälsa är summan av delarna och det krävs mer än ett bär för att bota sjukdomar. Även om förstås ett bär kan vara en viktig liten del som bidrar till summan.

Gojibär växer för övrigt vilt i Kina, men kan även odlas som växt i trädgården vissa delar av Sverige under gynnsamma förhållanden.

Forskning kring Gojibärens effekter på hälsan

  • Forskning visar att bär som acai, goji, tranbär, körsbär och blåbär har hälsofördelar på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter och andra ämnen som verkar kunna motverka cancer och andra sjukdomar. Antioxidanter tros också stärka immunförsvaret och sänka kolesterolvärdena.
  • Gojibär innehåller mycket A-vitaminer som motverkar åldrande, stärker immunförvaret, skyddar synen och verkar kunna vara effektivt mot hjärtsjukdomar.
  • Det finns också viss forskning som tyder på att att Goji är bra för hjärnhälsan och kan motverka ålderssjukdomar som Alzheimers.
  • Det finns också lovande studier som pekar på att gojibär överlag stärker den mentala hälsan. Att en regebunden konsumtion av bären gör oss mentalt lugnare, att det stärker vår atletiska förmåga, vår lycka, sömnkvalitet och allmänna välbefinnande.
  • Det är viktigt att poängtera att det är osäkert om man kan få samma effekter av extrakt gjorda på gojibär.
  • Om du äter blodförtunnande mediciner bör du undvika dessa bär. De bör också undvikas om man äter mediciner mot diabetes eller högt blodtryck.
  • Det finns också de som hävdar att gojibär kan utlösa en reaktion om du lider av pollenallergi. Detta gäller dock förmodligen inte mindre mängder.

Testa gärna gojibär doppade i mörk choklad tillsammans med en kopp nymalen kaffe. Det är en riktig smaksensation!

%d bloggare gillar detta: