Guarana – det uppiggande ämnet i bland annat tabletter och energidrycker

Guarana är populärt i tablettform

Guarana som i huvudsak växer i Brasilien är en frukt som växer på buskar. Guarana används som tillskott i en lång rad olika produkter, som i till exempel energidryck eller i tabletter, tuggummin, godis och till och med snus. Frukten från Guarana är inte större än en kaffeböna men innehåller dubbelt så mycket koffein som en vanlig kaffeböna.

Det är just den stora mängden koffein som gjort Guarana så populärt som kosttillskott. Det har gjorts undersökningar på Guaranas effekt och man har kommit fram till den påverkar humör, minne och koncentrationsförmåga. Det verkar även som att Guarana förbättrar den fysiska prestationsförmågan till en viss del. Man tror (även om detta inte är vetenskapligt bevisat) att Guarana ökar fettförbränningen något.

Det är förmodligen detta som främst gjort tabletter och drycker gjorda på Guarana så populära som kosttillskott i främst träningskretsar.

Det finns inget som tyder på att Guarana skulle vara farligt för hälsan. Den ger helt enkelt ungefär samma effekter på kroppen som vanligt kaffe.

Precis som med alla andra kosttillskott ska man dock inte ha en överdriven tilltro till medlet. En Guarana tablett är inte ett magiskt piller som kommer göra dig mycket starkare, smartare och smalare.

%d bloggare gillar detta: