Kom i form genom att tänka på alla aspekter

Att  komma i form och dra sig upp ur sitt hopplösa fysiska och psykiska tillstånd är inte alltid det lättaste. Byxorna spränger, ryggen värker, huvudet bultar och man är allmänt trött och känner det som om att åldrandet har accelererats. Att vara riktigt ur form är den perfekta grogrunden, inte bara för fysiska sjukdomar, utan även för olika ångesttillstånd som stryper livskvaliteten.

Att komma i form handlar om att se helheten Orsakerna till varför man är ur form är inte alltid så lätt att peka på. Det kan vara att man efter en längre tids användande av receptbelagda mediciner, alkohol eller droger, utvecklat en depression som en bieffekt. Det kan också bero på att man ätit för mycket onyttig mat, att man fått i sig för lite näring, att man rör dig för lite, att man genomgått livstragedier som tagit hårt, och så vidare. Det är vanligt att man ser en kombination av massa orsaker när en människa är helt under isen. Åldern är dock sällan en förklaring… även om den är lätt att hänvisa till.

Hur kommer man då i form igen snabbt på egen hand? Är du helt ur gängorna både mentalt och fysiskt behöver du förmodligen professionell hjälp med att leda dig framåt mot ditt nya liv. Men, för de allra, allra flesta räcker det med att man gör vissa avgörande, holistiska förändringar i livsstilen för att kunna komma i form och må mycket bättre på relativt kort tid. Bra redskap hjälper också…

Kom i form

 • Se till att ta till dig dessa kostråd och följ dem! Om inte slaviskt, så i alla fall till 80 procent av veckan.
 • Även om vi föredrar långsiktiga förändringar med omläggning av kosten, träning som en naturlig del av vardagen och en helt ny mental inställning till mat osv., kan det hjälpa många att få en (om inte annat psykologisk) ”kick start”med hjälp av diverse kosttillskott. Magnesiumbrist, till exempel, är för övrigt ganska vanligt.
 • Håll dig överlag till naturläkemedel om du vill ha hjälp i form av tillsatser. Men ta det försiktigt med dem och ät inte för många olika sorter. Det kan få en rakt motsatt effekt.
 • Du behöver mycket mer solljus än vad du tror! Exponeringen av solljus är bland annat avgörande för din sömn och för din produktion av d-vitamin. Solljus läker, solljus stärker.
 • Se till att få ordentligt med sömn, men undvik in i det sista att ta till sömnmedel. Även de nya moderna sömnmedlen har en förmåga att leda till depressionsliknande tillstånd efter en längre tids användning. Och det är just när man känner sig nere, omotiverad och allmänt grå som det är som allra mest lätt att hamna rejält ur form. Man äter för att belöna sig, man har ingen energi till att träna eller vara social. Detta är en cirkel som är mycket svår att bryta.

  Man lägger ner sina projekt och har allmänt svårt att se sig själv i ett framtidsperspektiv när man är deppig. I detta läge är det rentav omöjligt att behålla den allmänna psykiska och fysiska formen.
 • Glöm inte bort de mentala verktygen när du ska rycka upp dig. Det finns flera bra knep för att fixa motivationen.
 • Träna så ofta och så mycket du kan! Vem blir inte piggare och mer motiverad enbart av att ta en promenad i skogen, eller bland folk som är glada i solen? Har du svårt att ta dig till gymmet, eller helt enkelt inte har råd att köpa gymkort kan du trösta dig med att det är minst lika effektivt att träna hemma! Det finns inga ursäkter för att man inte, i någon form, ska kunna röra på sig regelbundet.
 • Innan du påbörjar någonting annat är det allra viktigaste att du rensar i röran omkring dig! Städa upp, sortera, kasta överflödiga saker (lägg dem inte i förrådet), får ordning på ekonomin, gör i ordning en budget, osv. Att rensa upp i röran omkring dig kommer frigöra mer energi än vad du någonsin kunnat drömma om!
 • Glöm heller inte bort det sociala. Begrav stridsyxor, ring din mamma oftare, återuppta kontakten med gamla vänner du verkligen gillade, och träffa nya. Har du ett tillfredsställande socialt liv kommer du känna dig ännu mer motiverad att komma i form. Det sociala är en viktig del av processen.
 • En annan viktig aspekt, även vad det gäller det mentala, är att man är verkligen vad man äter. Istället för att titta på dokusåpor eller läsa deckare, titta på intressanta och inspirerande dokumentärer om fantastiska människor och deras livsgärningar. Läs böcker som stimulerar och lär dig nya saker. Som sagt, allt du gör spelar in vad det gäller ditt välbefinnande.

Har du varit ur gängorna, ryck upp dig och kommit i form igen? Berätta gärna din historia nedan!

%d bloggare gillar detta: