Vart finns det bästa klimatet?

En sådan här dyster svensk sommar med rekordmycket regn och kyla är det mer eller mindre omöjligt att inte ställa sig frågor av typen ”vilket land har världens bästa klimat”? Soltimmar, nederbörd och medeltemperatur har stor inverkan på vårt allmänna välbefinnande. Många med ledbesvär upplever till exempel att deras symtom mildras när de befinner sig i ett varmare klimat. Detsamma gäller de som till exempel lider av andningsproblem som astma, eller har problem med bihålorna.  Den psykiska hälsan är dock den aspekt som gynnas allra bäst i ett behagligt land med behagliga temperaturer, mycket ljus och lite nederbörd. Vilket land anses då ha världens bästa klimat?

Sliema hamn

Enligt International Living har ögruppen Malta världens bästa klimat, med cirka 5,2 timmars solsken varje dag, även i december och november. Våren kommer tidigt, redan i slutet av februari och frost och snö är ytterst ovanligt. Visserligen regnar det något under vintern på Malta, men regnet faller i stora mängder under kortare perioder, sedan klarnar det upp igen.

Medeltemperatur Malta

Härligt väder på MaltaMedeltemperatur maj till oktober: 32 grader, november till april: 14 grader. Orsaken till att Malta fått utnämningen som landet med det bästa vädret är förmodligen att det trots allt finns någorlunda kontraster mellan årstiderna, som ändå inte går till överdrift åt något håll. Detta behagliga väder är perfekt för hälsan! Visste du förresten att det gjorts studier som pekar på att ett vinterklimat leder till ohälsa?


Det bästa klimatet på den europeiska kontinenten sägs för övrigt befinna sig på spanska solkusten, Costa del Sol. Vi rekommenderar främst ett besök till Costa Tropical med bland annat den lilla pärlan Nerja (som dessutom har ett unikt behagligt klimat på grund av de omgivande bergen). En fördel som Solkusten har jämfört med Malta är att det är så enkelt att ta sig dit då det regelbundet går billiga flyg till Malaga från flera flygplatser i såväl Sverige som Norge. Antalet soltimmar per år ligger heller inte långt efter.

%d bloggare gillar detta: