Påverkar det livslängden om man ser yngre eller äldre ut än sin ålder? Nigella Lawson vs. Gillian Mckeith

Är utseendet verkligen en markör för bättre hälsa? Nedanstående bild cirkulerar för närvarande friskt på Facebook. Kvinnan till vänster är hälsogurun Gillian Mckeith, 51 år gammal, som förespråkar en holistisk ansats till hälsan och kosten. Hon anser att man ska träna mycket, äta vegetariskt med mycket frukt och grönsaker, och rekommenderar även detox-dieter (avgiftning), tarmsköljning och kosttillskott. Gillian ser dock ut som en normal 51-åring jämfört med kvinnan till höger som är lika gammal. Den slående vackra och ungdomliga kvinnan heter Nigella Lawson och är en känd tv-kock. Hon hävdar att hon behåller sin vikt med hjälp av träning och att hon inte ändrat något i sina erkänt onyttiga matvanor som innefattar mycket smör, kött och söta desserter.

Bilden ovan kan förstås vara orättvis av många olika anledningar, som makeup, belysning, Photoshop, etc. Men låt oss bortse från det för diskussionens skull. Hur kan det komma sig att Nigella, som enligt egen utsago inte äter värst nyttigt, ser så mycket yngre ut än de flesta i hennes ålder? Och varför ser Gillian Mckeith som lever så extremt hälsosamt rentav lite äldre ut än sin egentliga ålder? Spelar inte kosten en stor roll vad det gäller utseendet? Och har det någon betydelse för hur länge vi lever?

Att se yngre ut än vad man är behöver inte nödvändigtvis betyda att insidan är i bättre form. Dock visade nyligen en dansk undersökning att ju yngre en människa ser ut ju mer sannolikt är det att hon lever längre. Därmed inte sagt att McKeith har sämre hälsa bara för att hon ser lite äldre ut. Rynkor, precis som håravfall, är ingen markör för sämre hälsa. Och visserligen spelar kosten en roll för hur fort vi åldras, men det är ändå svårt att så att säga äta sig till ett yngre och mer attraktivt utseende.

En annan internationell undersökning visade att god kost och mycket träning förbättrar våra odds för ett långt liv. En svensk studie ger stöd för uppfattningen att gener inte spelar en så stor roll som man trott. Huvudsaken är att man har en god social standard, låga kolesterolvärden och att man inte röker. Man bör också undvika fetma och vara noggrann med att få tillräckligt mycket solljus.

Det bör också påpekas att visserligen kan vi sakta ner hudens åldrande något, motverka rynkor med hjälp av salvor etc. Men därmed inte sagt att vi lever längre.

Dessutom är de flesta övertygade om att den mentala biten spelar den största rollen för hur långa våra liv blir. Du är inte vad du äter, du är vad som äter dig. Det vill säga, dåliga matvanor, mycket alkohol, etc. blir ett problem först när man själv börjar betrakta det som ett problem, när det dåliga samvetet börjar gnaga i tankarna trots att man känner sig kärnfrisk. Skuldkänslor och stress kan försämra hälsan hos den friskaste av människor.

Churchill sa att han tagit mer från alkoholen än vad alkoholen tagit från honom. Churchill åt mycket mättat fett, motionerade sällan eller rentav aldrig och drack mycket alkohol varje dag. Han blev ändå över 90 år. Detta kan nog förklaras mycket med hans förhållningssätt till livet, och att han höll sig mentalt aktiv, ständigt i händelsernas centrum, ända upp i hög ålder. Men inte kan man säga att han såg ung och frisk ut, ens när han var ung!

2 svar på ”Påverkar det livslängden om man ser yngre eller äldre ut än sin ålder? Nigella Lawson vs. Gillian Mckeith”

Hallå!!!
Någon hört talas om genarvsanlag?
Vissa personer har det medan andra har inte det.
Även väderomslaget avgör också var du bor så att det påverkar din livsstil etc…!

Jag är snart 40, och jag får alltid folk att häpna eftersom folk som inte känner mig tror att jag är närmare 30.

Det intressanta är att jag har intagit cannabis i princip dagligen i över 10år, dock inte genom rökning.
Jag är med andra ord ingen stressad småsint sur människa, utan ganska lugn och tillfreds.
Ingen skulle tro mig om jag berättade om mitt bruk, eftersom folk har en inbillad bild om hur en ”hashtomte” ser ut.. om dom bara visste! :))

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: