Kosten kan rädda dig från dåliga gener – förbättra dina genetiska odds genom att äta rätt

Många lever med den fatalistiska inställningen att även om man lever hälsosamt så är det i slutändan generna som styr när och hur vi dör. Har man till exempel hjärtsjukdom i familjen är det ofta så att man mer eller mindre utgår från att man själv kommer att drabbas oavsett vad man gör, hur man lever. Enligt ny forskning har det dock visat sig att vi kan ha möjligheten att styra vårt genetiska öde på ett mer genomgripande sätt än vad vi tidigare trott. Ju mer forskning som görs på området ju tydligare blir det hur viktig vår kost är för vår hälsa. Nedanför illustrerar en stor studie exakt hur viktig kosten kan vara.

Människor med den genetiska varianten 9p21 har en kraftigt förhöjd risk att drabbas av hjärtsjukdomar, som alltjämt är en av de sjukdomstyper som tar mest liv världen över.

Forskare samlade ihop data från mer än 8000 individer med olika etniska bakgrunder tillsammans med data från över 20, 000 finska individer. Studien visade att människor med den genetiska benägenheten för hjärtsjukdom, som åt en kost med mycket frukt, råa grönsaker och nötter förbättrade sina odds markant. De löpte i slutändan ungefär samma risk att drabbas av en hjärtattack som människor som inte har denna gen-variant. Människor med den farliga genvarianten som INTE åt nyttigt löpte dock en fördubblad risk att drabbas av en hjärtattack.

Om man äter en hälsosam kost kan man alltså förbättrad sina chanser till att leva ett långt och friskt liv även om man har ”dåliga gener”.

Om man dessutom ser till att utveckla bra metoder för att lindra stress och tränar regelbundet ser förmodligen oddsen för att besegra dåliga gener ännu bättre ut.

Källa: Ron Do et al., ”The Effect of Chromosome 9p21 Variants on Cardiovascular Disease May Be Modified by Dietary Intake: Evidence from a Case/Control and a Prospective Study

%d bloggare gillar detta: