Varning för tarmsköljningar och andra ”naturliga” metoder för att rensa kroppen

Tarmsköljningar har varit Hollywoods ”hemliga vapen” mot åldrande och fetma ända sedan början av 1900-talet. Den första riktigt stora sexsymbolen som förklarade sin långlivade skönhet med ”ett rent tarmsystem” var Mae West. Sedan dess har många såväl manliga som kvinnliga skådespelare ”erkänt” att de med regelbundna mellanrum lägger in sig på hälsoklinik för att rensa tarmen. En metod som är vanligt förekommande är att man för in en slang i anus och sprutar den ren med cirka 20 liter vatten.

Den senaste trenden från Hollywood är att det är essentiellt att börja varje viktnedgång med en rejäl tarmsköljning eftersom de hävdar att det snabbar på hela processen.

Tarmsköljningar har alltså länge marknadsförts som en process som är bra för hälsan, som rensar systemet på gifter, vitaliserar huden och underlättar viktnedgång. Men hur ligger det egentligen till med saken? Är tarmsköljningar nyttiga för kroppen?

En ny amerikansk undersökning fastställer det som läkare länge sagt, nämligen att tarmsköljningarna inte leder till vare sig bättre hälsa eller mindre fett på kroppen. Faktum är att undersökningen understryker att tarmsköljningar kan vara direkt skadliga för hälsan.

Vanligt förekommande bieffekter enligt forskarna, som gått igenom ett antal studier, är illamående och kramp hos de som utsatt sig för tarmsköljning. Ännu allvarligare är att man riskerar, om man använder vatten för att rensa tarmen, att dra salter ur kroppen. Detta i sin tur kan leda till dåliga kaliumvärden vilket är skadligt för hjärtat. Denna metod är då i synnerhet riskabel för de som lider av högt blodtryck.

En frisk tarm sköter sig bra utan yttre ingrepp. Ät naturlig mat i lagom mängder och skala bort så mycket stress som möjligt från livet. Om tarmarna trots allt krånglar är det läkare som ska uppsökas, och inte en tarmsköljning som ska utföras.

Läkare råder oss till att överlag vara försiktiga med allsköns metoder och örtblandningar som sägs kunna ”naturligt” rensa vår kropp från allt från bakterier och virus till fett och slaggprodukter.

Källor: Vetenskapsradion, Helenesilver och sunt förnuft.

%d bloggare gillar detta: