Ont i axlarna och nacken? Läs om orsaker och behandling

Man med axelvärk

Det blir allt vanligare med att människor söker vård för ont i nacken och/eller spända axlar. De vanligast förekommande anledningarna till detta är stress och dålig arbetsmiljö, samt även för mycket datoranvändande på fritiden i kombination med för lite träning. Vi kommer gå igenom några vanliga orsaker för att avsluta med förslag på behandling.

Vad orsakar spända, ömmande och/eller värkande axlar?

Dålig arbetsmiljö med upprepade rörelser eller låsta arbetsställningar och monotont arbete med statiska belastningar är en vanlig anledning till att det börjar göra ont i nacken och axlarna.

En dålig arbetsställning framför datorn, till exempel att man arbetar med gamnacke, eller med ett tangentbord i knäna som lyfter upp axlarna och ständigt utgör en ansträngning för dem, är en stor bov i dramat vilket leder oss in på…

Dålig synergonomi. Ofta uppstår det värk i axlarna efter en längre tids datoranvändande eftersom när blicken fokuserar på suddiga bokstäver på skärmen spänner sig musklerna i nacken och axlarna. Undertecknad kan vittna i rätten om att detta med att ögonen anstränger sig framför datorn även leder till enorma problem med nacke och axlar. Kanske till och med mer än vad den dåliga arbetsställningen gör.

Om du dessutom lider av trötta och svidande ögon är detta ytterligare ett tecken på att du behöver göra någonting åt din synergonomi. Ta regelbundna raster då du rör på dig och sträcker på dig. Stretcha axlarna regelbundet under dagen. När du sitter och arbetar är det också viktigt att du med jämna mellanrum låter blicken flyta iväg från datorn och fokusera på objekt som ligger längre bort. Glöm heller inte bort att testa synen för att avgöra om du behöver läsglasögon. De som arbetar framför en skärm, som dessutom ser dåligt, löper störst risk att drabbas.

Även du som sitter hemma i soffan med en stor platt-tv som arbetsskärm med ett trådlöst tangentbord i knäna riskerar att sitta i en onaturligt spänd arbetsställning när dina ögon försöker fokusera bokstäverna på skärmen som ofta står ett par meter bort. Det finns fortfarande väldigt lite forskning om de negativa effekterna av denna form av arbetsställning, men framtidens dom kommer inte vara nådig.

Ofta får man ont i axlarna om man går omkring och är orolig och spänner sigSpända muskler i axlarna verkar dock som oftast uppstå av stress, ångest och oro. När man är stressad, olycklig eller orolig går man omkring och spänner sig, många gånger omedvetet.  Stressaxlar brukar ofta också komma med huvudvärk och att man har ont i käkarna. När det gått riktigt långt kan anspänningen i nackmusklerna leda till att man får symptom som yrsel. Denna form av  så kallad spänningsyrsel yttrar sig i en gungande känsla, som att gå eller stå på ett fartyg i oroliga vatten.

Spänningar och smärta i nacke, axlar och rygg är nästan alltid förekommande vid diagnosen utbrändhet (utmattningsdepression). Det gäller alltså att vara uppmärksam på att man spänner sina axlar när man stressar, att man skär bort den värsta stressen ur sin vardag och hittar aktiviteter som är lugnande och avslappnande. Att man lär sig stresshantering är ett måste.

Om man går omkring för länge med en trött nackmuskulatur kan det leda till att det uppstår kronisk svidande smärta som slutar med en låsning i lederna. Du vill inte att det ska gå så långt.

Smärtorna kan också uppstå på grund av inflammation i ett senfäste, diskbråck, eller musarm, etc.

Nack- och axelproblem kan även bero på till exempel förslitningar eller någon form av fraktur. Ofta vet man dock med sig när man skadat nacken eller axlarna efter ett fall eller ett slag och kan utesluta det som orsak. Kom ihåg att nacken INTE ska manipuleras förrän en undersökning av läkare eller sjukgymnast konstaterat felet. Att besöka en lekman som ”vrider rätt” nacken kan få katastrofala konsekvenser.

Behandla dina onda axlar och värkande nacke

Vi har redan gått igenom vikten av att inte sitta i felaktiga arbetsställningar, att man behöver se över sin stress, röra på sig regelbundet och så vidare. Men vad gör man efter fullbordat faktum? Värken är ju där och ger inte med sig trots att man ändrat negativa fysiska och mentala mönster i tillvaron.

Prova först med att applicera fullständigt ofarlig ormsalva, som är ett liniment som även förebygger ömhet och smärta. Om detta inte hjälper prova istället att köpa Voltaren gel, som finns att köpa receptfritt. Voltaren gel är smärtlindrande, muskelavslappnande och framförallt antiinflammatoriskt. Smörj in salvan på området i axlarna där det värker. Effekten brukar märkas efter cirka 30 minuter. Du ska dock inte använda Voltaren mer än tre gånger per dag i en vecka. Dessutom får du inte utsätta hud som blivit insmord med Voltaren för sol upp till två veckor efter behandlingen.

Det går även att dämpa smärtan och i vissa fall få bort inflammationen med värktabletter som Ipren. Dock är värktabletter för axlarna och nacken oftast bara ett sätt att lindra symptomen och åtgärdar inte själva problemet. Dessutom är det förstås inte nyttigt att äta värktabletter regelbundet då de bland annat kan leda till magsår. Fast prova en veckas kur med tre Ipren om dagen (detta är ofta läkarnas första åtgärd). Beror smärtan på en mindre inflammation kan det räcka.

Andra sätt att behandla spända och värkande axlar är att besöka en massageterapeut. Räkna dock med att det kan ta flera sessioner innan du ser några resultat, och även massage är många gånger bara ”ett plåster på såren” och maskerar det egentliga problemet.

Ett besök hos en kiropraktor eller sjukgymnast kan vara det bästa att göra innan man påbörjar en period av kostsamma massagebehandlingar. Ofta kan de ge råd för hur man ska sitta, vilka övningar som är bra att göra, hur man ska stretcha sig och så vidare för att förebygga och lindra smärta. Många försöker lära sig övningar för nacken och axlarna man hittat på Internet i form av bilder eller videoklipp, men detta kan bli helt galet fel.

Att regelbundet ta varma bad är bra för att slappna av alla muskler i hela kroppen. De flesta som lider av muskelspänningar mår överlag bättre när deras omgivning är varm.

Om du plötsligt får en kraftig nackhuvudvärk som inte ger med sig, eller om det uppstår feber i samband med att du är stel och har ont i nacken och axlarna, eller om smärtan uppstått på grund av en olycka bör du omedelbart uppsöka läkarvård. Nacksmärtor kan ibland vara tecken på en allvarlig sjukdom, även om det oftast inte är det.

Har du råd eller tips för den som har kroniskt ont axlarna och nacken? Skriv gärna en kommentar nedan.

9 svar på ”Ont i axlarna och nacken? Läs om orsaker och behandling”

Har i många år dragits med nack och käkspänningar efter en trafikolycka men har hittat ett träningsredskap Flexi-bar som hjälpt mig kunna arbeta och leva normalt igen.Det redskap som jag också nu mera arbetar med och utbildar sjukgymnaster och säljer till gym och privatpersoner. Man jobbar manuellt med vibrationsträning som personen själv skapar genom att skaka staven som är 1,50 m långt och genom att hålla kroppen och staven i olika positioner så tränas olika delar av kroppen främst nacke, axlar och rygg som ofta är vanliga sjukskrivningar.

Tack för tipset Petra!

Men jag då..? Varför har jag värre värk än nånsin trots att jag rent psykiskt mår bättre än jag nånsin gjort?? Efter ett tufft och smärtsamt liv mår jag äntligen bra i mig själv och har hopp om livet. Då borde väl värken bli bättre istället?! Kan det vara omställningen från att ha mått dåligt hela livet till att äntligen må bra som kroppen reagerar med mera värk? ?

Hej, Linda. Intressant frågeställning. ”Kan det vara omställningen från att ha mått dåligt hela livet till att äntligen må bra som kroppen reagerar med mera värk? ?” Smärta har många orsaker. Försök reda ut vad den kan bero på. Vanliga orsaker inkluderar felaktig hållning och/eller slitsamt arbete. Men man kan även lida av fysiska smärtor relaterade till långvariga inre spänningar trots att man mår bra mentalt. En kroppsterapeut sa till mig nyligen att ”även om du mår mycket bättre nu och är mindre stressad så kommer dina äldsta problem som sömnen och spända käkar försvinna sist. Det kan ta lång tid”.

Hej,
Tack för ett bra inlägg. Jag har ett stillasittande arbete vid två dataskärmar idag som jag haft ungefär i 5-6 år nu. Jag har på senare tid sen i januari 2016 haft mindre problem. Allt började med en långvarig huvudvärk i bakhuvudet som vägrade försvinna. Sedan eskalerade det med smärtor i ryggen och framförallt nacken. Dock måste jag säga att det är inte hela tiden den här smärtan, nu under semestern har den inte varit nämnvärt mycket. Men nu efter semestern kom den tillbaka nästan direkt efter första dagen på jobbet. Jag tränar ingenting egentligen, äter väl inte på regelbundna tider och har dessutom tre små barn och en sambo att ta hand om på fritiden. Men jag vet att jag avrit hos vårdcentralen ett par gånger för att jag bland annat får hon i bröstet på höger sida. En brännan värk kan man beskriva den som även attackera lite i andningen. Jag tro det har med spänningar i musklerna att göra och enligt sjukgymnasten jag träffade en gång vart min bröstkorg som orsakade vissa smärtor. Men jag vet inte för nu igår men fjärde dag på jobbet fick jag en enorm attack när jag körde hem från jobbet. Yrsel liknande blodtrycks fall som var väldigt obehagligt. Blev riktigt rädd och jag kunde knappt hålla ögonen öppna. Det är ju dags att göra något, frågan är vad. Ska jag abra börja träna eller ska jag uppsöka läkare igen eller vad?

Mathias

Jag har i många år använt hästliniment den blå.
Heter liniment blue, finns på hästbutIkea, hemmahallens häst avd.
Jag är op. för diskbråck i nacken men har 1 st kvar. Spänner och snedbelastar nacke axlar mycket.
Detta har räddat mig mången gång från låsningar och outhärdligt värkande.
Det är helt upp till dig om du vågar prova.!
Jag anv. Det i stort sett dagligen 3-4 ggr.

Hej, Mathias. Tycker att du definitivt ska uppsöka läkare för detta. Be också om att skickas till sjukgymnast så du får ett genomtänkt träningsprogram med mycket stretchövningar.

Hej! Jag fick ont i nacken för exakt ett år sen utan att ha gjort nåt särskilt. Röntgat, varit hos sjukgymnast mm. Men ingen hittar nåt fel. Har ont varje dag å natt, yr å även domningar å stickningar i händer å fötter. De har upptäckt b12brist å järnbrist i somras men de värdena är ok nu. Just nu går jag på laserbehandling , har gått 3 ggr utan nån förbättring -snarare ondare .. Vet inte vad jag ska prova härnäst.. Akupunktur ? Går regelbundet på massage. Är 43 år, kvinna å jobbar inom förskolan , bär inte ofta barn. Min smärta är svidande å brännande å ibland blir det huvudvärk å domn i armar å ben . Yrsel har jag konstant. Några tips? Vänligen Maria

Hejsan har under en längre tid haft en sådan fruktansvärd värk i mina axlar , min mor köpte en smärtstillande salva relief den fungerar lite bättre än voltar så prova ni som har smärta kanske blir det lite bättre kram mia

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: