Ont i käkarna? Det är ett vanligare problem än vad man tror

"<br Faktum är att i vissa fall kan det till och med gå så långt att det uppstår en inflammation i ena eller båda käkarna utan att man ens märker det. Tandläkaren blir den första att slå larm innan patienten ens upptäckt att något inte står rätt till. Tandläkarens råd brukar vara att man går till läkaren och kontrollerar så att man inte lider av någon systemsjukdom. I en överväldigande majoritet av fallen beror dock problem med käkarna på långvarig stress. Ofta hittar man inte någon underliggande orsak till problemen med käkmuskulaturen.

I mitt fall gick jag till min årliga rutinkontroll hos tandläkaren, och i just detta fall var det en ung, mycket ambitiös tandläkare från Iran. Under sin utförliga undersökning upptäckte han att jag hade en inflammation i min vänstra käke, TMD (Temporomandibular disorders).

Han undrade om jag stressat mycket (ja, jag hade två jobb), om jag brukar somna på vänstra sidan, etc. Han tyckte det var anmärkningsvärt att jag inte hade några smärtor eftersom han bland annat kunde konstatera, utöver röntgenbilden på käken, att jag hade tydliga tecken på tungan att jag har spänningsproblem (dock så gnisslar jag tydligen inte tänder under natten vilket man annars skulle kunna tro hänger ihop med käkbesvär).Redan den kvällen när jag kom hem började jag reflektera över min stressnivå och märkte bland annat att jag ligger med knutna nävar innan jag ska sova. Strax efteråt fick jag även andra stressrelaterade symptom, som tung andning och yrsel. När jag stressade som mest kunde jag ibland känna av att käkarna smärtade och ömmade lite. Värre än så blev det aldrig. De flesta är dock inte lika lyckligt lottade. Spänningar i käkarna som leder till mer eller mindre kronisk smärta är ett stort problem för många, och detta i sin tur påverkar sömn, livskvalitet och arbetsförmåga. Det är viktigt att känna till att man har rätt till hjälp av tandvården. Socialstyrelsen uppskattar att så många som 5-15 procent av Sveriges vuxna befolkning (fler kvinnor än män) lider av olika typer av problem med käkfunktionen.

Det sista tandläkaren sa innan han skickade hem mig den gången var ”jag hade själv TMD och brukade vakna med en oerhörd migrän varje morgon tills jag skaffade skena.” Dessutom tillade han att ”bli inte orolig om käkarna låser sig helt. Ring bara tandvården så fixar vi det åt dig”. Hårda bud.

Symptom på att man har problem med käkarna

  • Ofta vaknar man på morgonen och har ont eller är öm i käkmusklerna (men det kan som sagt även yttra sig som en helvetisk migrän), och/eller runt tinningarna framför tinningarna, och i pannan. Att man får ont på andra ställen utöver käkarna har att göra med att man aktiverar flera muskelgrupper när man biter ihop sina tänder. Värken brukar kännas som värst på, men är oftast inte utesluten till, morgonen.
  • Andra symptom är att det knäpper, knastrar och knakar i käkarna när man tuggar. De flesta tandläkare brukar ge rådet att man ska tugga försiktigt och undvika tuggummi.
  • TMD och andra problem med käkmuskulaturen kan yttra sig i en lång rad andra symptom som man överhuvudtaget inte kan tro har att göra med käkarna, som yrsel, problem med bihålor, axelvärk, etc. 

Så lindrar eller botar du de onda käkarna

  • Först och främst bör du bli medveten om att du spänner käkarna. Slappna av musklerna i käkarna under dagen. Många säger till och med att deras insomningsproblem försvunnit när de aktivt koncentrerat sig på att slappna av i käkpartiet när de ska sova. För vissa individer är käkarna själva epicentrum för spänningar i kroppen.
  • Det finns olika avslappningsövningar som till exempel att gapa och stänga munnen ett flertal gånger under cirka tre minuter. Rådfråga din tandläkare så får du en hel uppsättning med avslappningsövningar och tips och råd för att handskas med smärtande käkar.
  • Oftast brukar problemen försvinna när man får bort stressen ur sitt liv, eller när man lär sig stresshantering. Om problemen är riktigt illa kan det behövas stabiliseringsskena (kostar cirka 2000-3000 kronor hos tandläkaren). 

2 svar på ”Ont i käkarna? Det är ett vanligare problem än vad man tror”

Tack för en kanonartikel!
Har under längre tid dragits med kramp/diffus smärta kring käkarna .
Har även ett högt ”knäppande” ljud FRA käken när jag äter viss slags mat!
Ska ta upp dessa problem med min tandläkare….som i flera år påpekat att jag gnisslar tänder!

Hade svåra problem att gapa pga spända käkmuskler eftersom jag hade mycket stress. Fick hjälp av ”Jawtrainer”, ett svenskt hjälpmedel som tränar upp käkmuskler och käkleder. Lätt att använda och kan varmt rekommendera.
Jag köpte den via Apotea men kan även handlas från själva tillverkaren http://www.jawtrainer.se

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: