De vanligaste abstinensbesvären när man slutar med nikotin

Abstinensbesvär Många reagerar väldigt olika när de slutar röka eller snusa, men ingen som använt någon form av nikotin-produkt under en längre period kommer undan helt opåverkad. Men även om abstinensbesvären kan vara väldigt jobbiga är det värt det. Läs om vad som händer med kroppen när du slutar röka.

De vanligaste abstinensbesvären när man slutat med nikotin

Ett kraftigt sug efter nikotin är ett givet abstinenssymptom. Många får också nästintill tvångsmässiga ”knarkar”-tankar och den ”inre rösten” växer från en viskning till ett dån att man ”ska bara ta en sista snus eller cigarett” eller ”bara för ikväll kan jag unna mig”.


Yrsel är också ett obehagligt symptom som kan uppstå när man slutar röka eller snusa. Yrseln är dock helt ofarlig, även om just yrsel är bland det obehagligaste man kan uppleva.

Förstoppning är också ett vanligt och obehagligt besvär som kan uppstå när man slutar röka eller snusa. Drick mycket vatten och ät fiberrik mat (vilket man förvisso alltid ska göra) för att undvika dessa besvär.

Kraftiga hungerkänslor och/eller ett stort sockersug är vanligt, men går över snabbt. Läs mer viktuppgång när man slutar röka.

Nedstämdhet är också ett vanligt abstinensbesvär för såväl rökare som snusare. Ofta beror detta på att nikotinberoendet varit så starkt att när man slutar så upplever man det nästan som en förlust av en ”god vän”.

Att man känner sig stressad, får ångestkänslor med kalla händer och fingrar etc., är också vanligt. Se till att ägna dig åt stressreducerande aktiviteter för att mildra stresskänslorna.

Huvudvärk är också ett vanligt besvär som kommer och går i vågor när man slutar röka eller snusa. Huvudvärken brukar dock inte bli värst långvarig.

Att man svettas mer än normalt är ett typiskt abstinensbesvär. I samband med att man slutar röka eller snusa brukar dock inte svettningen bli vare sig våldsam eller långvarig (ett par veckor på sin höjd).

Att man får problem med sömnen är vanligt. Vissa får insomningsbesvär eller vaknar mitt i natten oförmögna att somna om. Samtidigt är det också många som blir väldigt trötta den första tiden efter att de slutat och somnar tidigt och sover längre än vanligt.

När man slutar röka är det också vanligt att man utvecklar en hosta, och att man får ont i halsen. Detta är dock bara en del av läkeprocessen,

Hur länge varar abstinensen? De brukar vanligtvis ge med sig efter 2 till 4 veckor, men kan vara upp till 2 månader om det vill sig illa.

Ett svar på ”De vanligaste abstinensbesvären när man slutar med nikotin”

Jag slutade röka den 17/12 2012. Jag börjaqde med en medicin som jag mådde illa av i början och kände inget sug efter en cig. När illamåendet gick över tänkte jag att det var dumt att röka när jag varit utan i några dagar, så jag slutade. Jag är lyckligt lottad, för jag hade nästan inga besvär av abstinens alls. Jag hade då rökt till och från i 30 år!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: