Hostat och harklat slem sedan senaste förkylningen? Så blir man av med slemmet

Slem
Detta har varit en hård vinter, med flertalet olika influensor som härjat samtidigt, många fall av vinterkräksjukan och otaliga rapporter om ”förkylning med hosta som inte ger sig”. Många är vi som trots att det var flera veckor/månader sedan vi var sjuka fortfarande går omkring och torrhostar eller hostar upp slem. Det kan vara på sin plats att gå igenom bra metoder för att lindra detta problem. Men, först…

Var kommer slemmet ifrån?

Slem är en kroppsvätska med flera olika funktioner. Till exempel är en av dess uppgifter att fånga främmande föremål innan de når känsliga områden som vår hals eller näsa.


Om du har lite blod i slemmet så är det förstås inte bra, men inte helt ovanligt. Det finns ingen anledning att drabbas av panik och springa till läkaren direkt. Blod i slemmet är vanligt om man varit förkyld länge (blodkärlen i näsan är mycket känsliga), och i synnerhet om man använt nässpray regelbundet. Har du dock blod i slemmet under en längre period eller om det rör sig om stora mängder uppsök läkare så fort som möjligt. Du bör också uppsöka läkare om andra symptom inkluderar smärta i ansiktet eller en rejäl nästäppa som vägrar ge med sig (detta kan alltså tyda på att det till exempel rör sig om en inflammation i bihålorna).

”Jag får inte upp slemmet när jag hostar”. Hur jag blir jag av med slem?

Drick dessa drycker, ät varm mat – och undvik denna mat

 • Blanda ett par matskedar citron med en matsked honung (helst Manuka, som har bevisat medicinska egenskaper) och rör ut det i ett glas varmt vatten eller te. Citronen i kombination med den varma vätskan hjälper till att lösa upp slemmet, honungen lindrar halsen.
 • Drick mycket vatten under dagen, gärna citronvatten.
 • Drick mycket varma (osötade, eller sötade med honung som länge varit en huskur mot slem) drycker under dagen, och ät lagad, varm, mat – gärna soppor.
 • Gurgla med saltvatten (men ha inte i för mycket salt då detta ger en kontraproduktiv effekt).
 • Ät riktigt kryddstark mat, kajennpeppar, tabasco och chili är ypperliga för ändamålet. Maten ska vara så stark att du svettas lite i pannan. Detta rensar upp slemmet på ett mycket effektivt sätt.
 • Håll dig i rörelse, att ta en promenad i den friska luften brukar också hjälpa till att få slemmet att lossna.
 • Undvik vete-produkter, mat med mycket socker och framförallt mjölkprodukter som brukar förvärra, ibland rentav orsaka problem med slembildning.

Metoder för att bli av med det sega slemmet

 • En klassisk metod som fungerar mycket bra är att man fyller en bunke med kokande vatten och andas in ångorna för att lösa upp slemmet. Men en lång varm dusch eller ett bad brukar få nästan lika bra effekt.
 • Det finns receptfria mediciner som hjälper till att lösa upp slemmet (receptbelagda mediciner fungerar inte så värst mycket bättre) men de flesta tycker att flytande (tabletter fungerar ännu sämre) Bisolvon som finns på de flesta apotek inte fungerar nämnvärt. Då får man mycket bättre effekt med örter som kummin, anis och fänkål drucken som varmt te. Går att köpa billigt på Bodystore.
 • Har du en inomhusfontän hemma? Bra, för den renar luften. Häll i några droppar eukalyptus- eller pepparmintolja i den. De hjälper också till att lösa upp täppta näsor.
 • Innan professionella sångare ska stå på scenen så nynnar de för att få en klarare röst. Nynnar du tillräckligt effektivt så skakar vibrationerna loss slemmet. Nynna gärna en kort melodi i låga toner.
 • För många hjälper det att fasta då och då (hela dagar, eller att man helt enkelt ”halv-fastar” genom att regelbundet hoppa över måltider). Tänk dock på att dricka mycket vatten när du fastar så rensas slemmet bort mer effektivt. 

Tänk på att:

 • Det är viktigt att få bort slemmet hur äckligt du än tycker att det är att gå omkring och spotta slem hela tiden. Harkla upp det och spotta ut det. Svälj det inte eftersom en del av slemmet kommer fastna i halsen. Obs, gå inte omkring och torrharkla dig hela tiden då detta irriterar halsen.
 • Nässpray är effektivt för att lösa upp en nästäppa, men man blir fort beroende.
 • Snyt dig regelbundet, men gör det varsamt och försök att undvika våldsamma snytningar.
 • Varma drycker är A och O.
 • Citron likaså. Gör gärna en ”Spa-dryck” som ett alternativ till vanligt vatten. Blanda citron-skivor, mynta-blad, ingefära och tunt skivad gurka.
 • Undvik mjölk som bara gör problemen med slemmet värre.

2 svar på ”Hostat och harklat slem sedan senaste förkylningen? Så blir man av med slemmet”

På mårnarna vaknar jag med torrhosta och det tar en halvtimme innan jag kan hosta upp slemmet, men om jag reser mig går det något fortare.

jag hatar slem, hejdå

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: