Ont i ryggen? Tips för att bota eller mildra ryggont från uråldriga stammar

Många lider av att de ofta har ont i ryggen

De flesta får någon gång i livet ont i ryggen. Allt som oftast är dessa problem inte allvarliga och går snabbt över. Men många gånger är också ryggont ett gissel som försämrar livskvaliteten mer eller mindre kroniskt. Ryggont kan också i sällsynta fall vara ett symptom på en underliggande sjukdom av mer allvarlig karaktär. Om dina ryggbesvär inte gett med sig inom några veckor bör du kontakta vården.

Om du haft ryggont i fler än tre månader är den att beteckna som kronisk.

Har du ont i ryggen? Detta är de vanligaste orsakerna till ryggbesvär

I de allra flesta fall beror ryggsmärtor på att man utsatt ryggen för stora påfrestningar och/eller på att man lyft snett. Smärtan är i dessa fall som ”ett knivhugg” i ryggen, och det känns nästan som att ryggen kommer gå av. Bland de absolut vanligaste ryggbesvären är smärtor från nedre delen av ryggen.

Andra vanliga typer av ryggsmärtor är när smärtan kommer krypande, när det bultar och smärtan strålar ut i benen. Dessa typer av ryggsmärta är ofta associerade med felaktiga liggställningar, eller att man sitter fel under längre perioder på till exempel arbetsplatsen.


Ryggsmärtor kan som nämnt ha fler olika orsaker. Det är till exempel vanligt att man får ont i ryggen i samband med en graviditet, övervikt eller stress. Det kan också vara så enkelt att man helt enkelt varit för orörlig.

Det finns kulturer i världen där ryggbesvär är mer eller mindre obefintliga

Det finns vissa kulturer där det knappt existerar problem med ryggen. Det finns till exempel en inhemsk stam i centrala Indien där det i princip inte existerar ryggproblem överhuvudtaget (källa npr.org). Diskarna i deras ryggar visar dessutom väldigt få tecken på degeneration i samband med åldrande. En akupunktör i Kalifornien tror sig veta varför. Hon har rest runt världen och studerat kulturer där man har ovanligt få besvär med ryggsmärtor. Hon har studerat hur de står, hur de sitter och hur de går.

Kvinnan, Esther Gokhale, drabbades själv av diskbråck efter hennes först barn. Smärtorna var så illa att hon inte kunde sova på natten, och blev mer eller mindre helt handikappad av ryggsmärtorna. Sedan genomgick hon en operation, men denna löste bara problemet tillfälligt. Övertygad om att svaret fanns att finnas i andra kulturer än den västerländska beslöt hon sig för att gräva ner sig djupare i ämnet än någon annan hade gjort före henne. Således begav sig Esther iväg och utförde en världsomfattande studie på kulturer med friska ryggar.

Hon började med att studera fynd från antropologer som Noelle Perez-Christiaens (som studerat hållningar  hos olika stammar). och olika metoder som Alexander-tekniken och Feldenkrais-metoden. Sedan spenderade hon ett decennium hos, för oss, främmande kulturer i bland annat bergsområden i Ecuador, små fiskebyar i Portugal och avlägsna byar i Afrika.Till exempel tog hon bilder på ”kvinnor som spenderade 7 till 8 timmar varje dag, framåtböjda, med att samla vattenkastanjer .. de är ganska gamla, men sanningen är att de lider inte av ryggsmärtor”. Hon försökte lista ut vad alla dessa individer har för en röd tråd, och det första som utmärkte sig i hennes ögon var formen på deras ryggrader.

Om man studerar en ryggrad hos en typisk västerlänning är den S-formad, men denna S-form är inte naturlig. ”Du vill ha en ryggrad som är formad som ett J”. Faktum är att om man tittar på teckningar av Da Vinci över den mänskliga anatomin, eller grekiska statyer eller unga barn så har de i de flesta fall J-formade ryggrader.

Stammar med rätt hållning i ryggen
Individer från Burkina Faso och Borneo med J-formade ryggrader. S-formad ryggrad från en modern anatomi-bok i mitten

Esther Gokhale är numera känd som ”the posture [kroppshållning]-guru” i Kalifornien och hennes lista av klienter är imponerande. Till exempel har Yotubes VD Susan Wojciki anlitat henne. Dessutom har Gokhale anlitats för att föreläsa för anställda hos såväl Facebook som Google.

Då ingen tidigare har studerat formen på ryggraden hos olika folk är detta något som kommer undersökas noggrannare i den nära framtiden. Doktor Praveen Mummanei, en neurokirurg på San Franciscos ”Spine center”, säger sig vilja åka runt världen och röntga ryggar. Han poängterar också att det finns flera olika förklaringar till att västerlänningars ryggrader är mer S-formade. Om man till exempel har mer bukfett så blir man ofta mer framåtlutad i sin hållning vilket påverkar ryggradens krökning. Dessutom är västerlänningar generellt sett inte så fysiskt aktiva vilket påverkar ryggens och bålens muskler, och en individs kroppshållning. Mummanei menar att hemligheten till att få en mer J-formad ryggrad är att bygga upp kroppens muskler, i synnerhet bålmusklerna.

Så olika stammar eller inhemska sub-kulturer i olika delar av världen får sin ”S-form” av att de har en mycket aktiv (och förmodligen naturlig, dvs. inga maskiner i gymmet-träning) livsstil, som de dessutom bibehåller långt uppe i åldrarna.

Är du intresserad av att läsa mer om Esther Gokhale studier av olika befolkningar och hennes metod för att förhindra och lindra ryggsmärta läs hennes hyllade bok ”8 Steps to a Pain-Free Back: Natural Posture Solutions for Pain in the Back, Neck, Shoulder, Hip, Knee, and Foot” Köp den billigast på Bokus(finns även som E-bok).

Många gånger kan det dock finnas mycket enklare, i alla fall kortsiktiga, lösningar för att få bukt med smärtorna i ryggen.

Så botar du ryggont – olika behandlingsformer och hjälpmedel

  • Ta det väldigt lugnt de första dagarna och börja sedan med att röra på dig lite försiktigt med enklare motion. Du påskyndar tillfrisknandet genom att röra på dig!
  • Smärtstillande och inflammationsdämpande tabletter är ofta otillräckliga mot rejäla ryggsmärtor och dessutom kan värkmedel vara skadliga för magen om man använder dem för ofta. De receptfria värktabletterna är dock att föredra framför receptbelagda mediciner. Undvik receptbelagda mediciner såvida smärtan inte är outhärdlig.
  • Det finns flera lindrande produkter och skydd mot ryggvärk på som kan vara väl värt att testa på väletablerade svensktkosttillskott.se .
  • Det är framförallt viktigt att man rör på sig så man håller uppe blodcirkulationen. Det är också att rekommendera att man ägnar sig åt muskelbyggande och förebyggande styrketräning för att undvika ryggproblem. Motion förebygger även stress som ofta är boven i dramat när det gäller ryggsmärtor.
  • Du kan också prova att gå på regelbunden massage som lindrar stressen och mjukar upp dina trötta och onda ryggmuskler. Det kan också vara en bra idé att besöka en naprapat och/eller kiropraktor.  Läs mer om massage.
  • Akupunktur har hjälp väldigt många (även om det förstås inte är ett botemedel) med ryggbesvär och är helt klart värt att testa.
  • Det finns inga belägg för att spikmattor på något sätt botar själva ryggproblemen. Däremot har forskning visat att spikmattor faktiskt kan hjälpa mot svåra smärtor av olika slag.
  • Värme och/eller kyla är ofta effektiva mot ryggont. Prova dig fram med till exempel hjälp av kylpåsar, varma bad, bastu etc.

Har du också haft problem med ont i ryggen? Lämna gärna ditt tips nedan på hur man lindrar, botar eller förebygger ryggbesvär.

2 svar på ”Ont i ryggen? Tips för att bota eller mildra ryggont från uråldriga stammar”

Solveig Lantz-Blomstedtsäger:

Driver en ny NY nätbutik för ortopediskt formade kyl- och värmekuddar och vill tipsa om att vi har stora vetemattor som täcker hela ryggen för smärtlindring och avslappning, bälten som du kan använda när du är aktiv, nackkragar och andra produkter med olika form och funktion. Som den älskade ”vetekudden” men så mycket bättre.
Vi ses! http://www.linaxdesign.se
Solveig Lantz-Blomstedt

Wolfgang Braunschweigsäger:

Tackar för upplysningen !
Om man gör en röntgen kan man då se slitaget och göra något åt detta ?
Vad gör läkaren om det är kotkomprission eller diskbrott !
Tacksam för svar !
Hälsningar Wolfgang

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: