Så lindrar du symptomen på pollenallergi

Pollenallergi blir allt vanligare och man misstänker att så många som en miljon har det i någon form. Symptom på pollenallergi uppträder i luftvägarna, huden, näsan, och ögonen. Man kan till exempel få symptom som nästäppa, röda utslag, kliande näsa, röda ögon, pipande luftvägar och svårigheter att andas. När pollenallergin är som värst kan det även påverka hela kroppen. Man bli trött, hängig och nedstämd.

Pollensäsongen pågår, beroende på väder, från tidig vår (oftast från och med april) till sen höst. Det skiljer vanligtvis bara några veckor vad det gäller utbrottet av Björkpollensäsongen i södra och norra Sverige.

Vad är pollenallergi?

SommarängEn allergi innebär att man är överkänslig mot ett speciellt ämne. Vad det gäller pollenallergi så är individen överkänslig mot pollenkorn (som fastnar i näsans och ögonens slemhinnor). Det vanligaste är att man är allergisk mot pollen från lövträd, och då i synnerhet hassel, al och björk. Men även allergi mot gräs och gråbo är vanligt.

När den allergiska individen kommer i kontakt med en allergen (ett ämne man är allergisk mot) så frigörs det så kallade histaminer i kroppen som orsakar olika problem. Allergimediciner innehåller antihistaminer som lindrar de flesta av symptomen.

Så lindrar du symptomen på pollenallergi

Antihistaminer finns receptfritt på apoteket, och det finns även receptbelagda antihistaminer, (som inte alltid är mer effektiva bara för att de är receptbelagda). Tänk på att antihistaminer har muntorrhet som en vanlig biverkning. Detta i sin tur ökar risken att man får hål i tänderna så var extra noggrann med tandborstningen. 

Det finns olika typer av nässpray, receptfria såväl som receptbelagda, som fungerar hjälpligt mot symptom på pollenallergi. En variant innehåller tidigare nämnda antihistaminer, den andra innehåller ett ämne (kromoglikat) som förebygger allergier, och den tredje typen nässpray innehåller kortison. Denna typ av nässpray är främst bra för den som lider av nästäppa eftersom den verkar avsvällande på näsans inflammerade slemhinnor.

Har du mycket slem, och/eller ont i bihålorna bör du testa att rengöra bihålorna med koksaltlösning varje morgon (finns på apoteket). Vanliga receptfria värkmedel brukar hjälpa mot smärtan.

Problem med ögonen

Har du problem med rinnande och kliande ögon så finns det två typer av ögondroppar som lindrar.  Den ena innehåller antihistaminer och den andra kromoglikat (den används mer i förebyggande syfte).

Torr och kliande hals

Det är inte ovanligt att halsen blir irriterad och kliar när det frigörs histaminer. Antihistaminer brukar hjälpa. En gammal huskur är att man äter en tesked honung om dagen! Det är också viktigt, som alltid, att man dricker tillräckligt med vatten.

Tips på hur man blir av med segdraget slem.

För den vars pollenallergi är av mer allvarlig natur och/eller som håller på att utvecklas till astma finns det olika typer av vaccinationer som man kan ta.

I vilken ålder brukar man få pollenallergi?

Den vanligaste åldern då pollen först visar sig är i skolåldern och när man precis blivit vuxen, men allergin kan även slå till senare i livet.

Varför får man pollenallergi?

Allergi är ärftligt så generna spela in, men i övrigt vet man inte varför vissa blir allergiska och andra inte. Under de senaste 2 decennierna har antalet fall konstaterade pollenallergiker ökar, så man kan tänka sig att föroreningar spelar in i problematiken.

Kan man träna om man har pollenallergi?

Ja, du kan träna, men håll ett lägre tempo än vanligt och undvik att bli för andfådd. Om du tränar utomhus bör du också välja att träna tidigt på morgonen eftersom luften är som renast då.

Hur kan man skilja på en vanlig förkylning och pollenallergi?

Slemmet vid en förkylningsinfektion är ofta trögare, samt gult eller grönt och så får man feber. En kronisk luftvägsinfektion och allergi kan dock vara svårare att skilja från varandra, och kräver att läkaren gör ett par tester eller använder uteslutningsmetoden.

När ska man uppsöka akutvården?

Om du drabbas av plötslig andnöd och får väldigt svårt att andas bör du uppsöka närmaste vårdcentral. Du bör också uppsöka läkare om bara ena ögat är irriterat, eller om bara ena näsborren krånglar.

Om du plötsligt skulle få symptom som liknar pollenallergi, även om de är lindriga, så bör du uppsöka läkare för att utesluta att det inte rör sig om något annat. Det är till exempel inte alltid helt rätt att skilja en svår och envis luftvägsinfektion från allergi.

Korsallergi mot mat

Den som är allergisk mot pollen från till exempel gråbo, gräs och björk kan också uppvisa symptom vid intag av en viss typ av mat. Det är denna typ av överkänslighet som kallas korsallergi.

Exempel på mat som man kan få symptom om av om man är allergisk mot gråbo: persilja, paprika och selleri.

Ämnen i björkpollen som man kan reagera på om man är allergisk finns i körsbär, aprikos, kiwi, nektarin, plommon, persikor, äpplen, morötter, honung, potatis (främst skalet), nötter och mandel.

Om man lider av korsallergi mot vissa typer av mat brukar inte symptomen vara så allvarliga. Ta kontakt med din läkare så kan han eller hon se till att, med olika test, avgöra om du lider av korsallergi eller av en äkta allergi mot just den typ av mat som du får besvär av.

Korsallergi är en besynnerlig typ av allergi. Till exempel kan någon som lider av allergi mot björkpollen äta gröna äpplen utan besvär under stora delar av året, men inte under pollenperioden.

Ofta brukar man heller inte få några symptom av födoämnen som tillagats eller konserverats då detta ändrar strukturen på de allergiframkallande ämnena i maten.

Källor: Vårdguiden, Netdoktor, Womenshealthmag

Ett svar på ”Så lindrar du symptomen på pollenallergi”

Jag har tidigare haft ganska stora problem med pollen, sen fick jag lära mig att förebygga med honung innan pollensäsongen börjar skulle lindra problemet. Så det testade jag såklart och det har fungerat riktigt bra än så länge. Känner av lite grann ibland men inte alls i närheten av hur det varit innan. Anledningen till varför det kan funka är för att immunförsvaret får tid att bygga upp sig på små mängder pollen från honungen under en tid innan den stora pollenchocken kommer när det börjar grönska och slå ut.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: