Borsta tänderna på rätt sätt – därför är det så viktigt att borsta tänderna

Borsta tänderna 2 ggr om dagen
Sahlgrenska har publicerat resultatet av en undersökning på 2000 (i åldrarna 15-80 år) svenskars vanor vad det gäller tandborstning. Konklusionen är att svenskar är bra på att borsta tänderna ofta, men att många gör det på fel sätt. Enligt Sahlgrenska borstar hela nio av tio svenskar tänderna på fel sätt!

Så ofta ska du borsta tänderna, och så mycket tandkräm ska du använda.

Enligt Sahlgrenska bör man för bästa möjliga resultat med tandborstningen anamma den så kallade 2-2-2-strategin, det vill säga att du ska borsta tänderna två gånger om dagen, med två centimeter tandkräm på tandborsten och borsta i två minuter.

Tänk dessutom på att inte skölja munnen med för mycket vatten efteråt. Om du har lite tandkräm kvar i munnen efter tandborstning så blir dess skyddande effekt mot karies förlängd. Får du ofta hål i tänderna bör du använda fluortandkräm. Den ger ett bra skydd mot karies.

Andra noterbara fakta från undersökningen är att kvinnor under 35 är bäst i Sverige på att borsta sina tänder och att var fjärde tonåring inte borstar tänderna regelbundet.

Därför är det viktigare än du tror att borsta tänderna

Alltmer forskning påvisar hur det finns ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och den allmänna munhälsan. Enligt den senaste forskningen från Karolinska institutet så löper den som har inflammationer i tandköttet, eller som lider av tandlossning, 5 gånger större risk att drabbas av dessa allvarliga sjukdomar. Faktum är att forskarna på Karolinska anser att sambandet mellan munhälsan och hjärtsjukdomar nu är så starkt bevisat att tandvården och sjukvården borde falla under samma försäkringssystem.

Tips: På Tretti.se hittar du marknadens bästa eltandborstar till de bästa priserna.

Borsta inte tänderna direkt efter att du ätit eller druckit 

En amerikansk studie (publicerad i New York Times 21/5, 2012) visar att efter en måltid bör man vänta minst 30 minuter innan man borstar tänderna. Studien följde en grupp människor i 3 veckor och studerade vad som skedde i munnen efter att de druckit en light-dricka och sedan borstade tänderna. Det visade sig att de som efteråt borstade tänderna inom 20 minuter uppvisade en större minskning av dentin (tandben). Enligt forskarna beror detta på att man genom borstningen pressar ner syran i drickan i tänderna vilket är skadligt. Vänta alltså 30-60 minuter med att borsta tänderna, i synnerhet om du intagit sur eller söt mat eller dryck. Innan du borstar tänderna kan du dock tugga på ett tuggummi för att hjälpa munnen att återfå syrebalansen. Undersökningen visade för övrigt också att du inte ska borsta tänderna om du haft en episod av halsbränna även om det känns lockande i syfte att återfå munnens fräschet (men det är alltså inte bra för tänderna).


Artikelförfattaren har aldrig haft hål i tänderna, men vill uppmana alla som är lika lyckligt lottade att trots allt regelbundet besöka tandhygienesten. Orsaken till att du aldrig får hål i tänderna är förmodligen att du har mycket kalk i saliven. Detta i sin tur leder till mycket tandsten, som bland annat skapar dålig andedräkt och, om den inte tas bort regelbundet, leder till tandlossning.

De flesta som har mycket tandsten behöver bara gå till tandhygienisten en gång om året (och komplettera dagligen med plackers eller tandtråd) men vissa kan behöva göra det var sjätte månad för att undvika problem. Ett tydligt tecken på att man har problem med tandsten är framförallt dålig andedräkt och ett tandkött som blöder efter tandborstning.

%d bloggare gillar detta: