Kan Usain Bolt slå världsrekordet på 100 meter under OS i Rio?

Den 14 augusti är det dags för en av årets absolut mest omtalade sporthändelser, nämligen 100-metersfinalen i OS i Rio. Hela världens blickar riktas då mot löparbanan i Rios nya olympiska arena, och de flesta tittar då i synnerhet på en man i startfältet. Vi pratar förstås om den 29-årige sprintern Usain Bolt från Jamaica. Bolt har det nuvarande världsrekordet, och stora tävlingar som OS innebär alltid en stor chans för nya rekord.

Usain Bolt
Bolt slår världsrekordet i Berlin 2009

Men kan verkligen Bolt slå världsrekordet i 100 meter igen? Känns inte rekordet oslagbart? Bolt sprang 100 meter på 9.69 sekunder i OS i Peking 2008 och året efter pressade han ner tiden ytterligare till svindlande 9.58 sekunder. Inför OS i London hävdade vissa experter att han kunde springa ännu snabbare om vissa faktorer gynnade honom! Så blev inte fallet, och nu 4 år senare är det många som tror att det blir svårt för Bolt att slå rekordet, och kanske till och med ta guldet då konkurrenten Justin Gatlin sett mycket stark ut sista året.

Enligt experternas beräkningar kan Bolt slå världsrekordet utan ”större ansträngningar”. Vad som krävs är att vindarna är gynnsamma, att han springer på en hög höjd, och att han får en ännu bättre start på loppet jämfört med när han slog världsrekordet senast. Enligt matematikern John Barrow vid universitetet i Cambridge kan Usain Bolt utan problem springa 100 meter på 9,45 förutsatt att någon eller några av föregående variabler är gynnsamma och, förstås, att han springer på toppen av sin förmåga. Dessa beräkningar gjordes dock för fyra år sedan.

Nu tror emellertid flera att Bolt har en rejäl chans att slå rekordet på 200 meter i OS i Rio. Bolt själv har satsat lite extra hårt på denna gren i uppladdningen inför OS. Det är Bolt själv som är innehavare av det nuvarande rekordet, 19.190 sekunder, från VM i Berlin. Bolt har sagt följande: ”Jag är ledsen att säga det, men det är inte 100 meter rekordet som gäller, men jag vill verkligen springa under 19 sekunder, så det är mitt fokus just nu”. Han lär dock behöva springa riktigt snabbt för att slå Gatlin på 100 meter, så det är verkligen inte omöjligt att det rekordet också ryker av bara farten.

Kan Bolts 100-meter rekord slås i framtiden?

Man spekulerar i att framtida löpare kommer att kunna slå Bolts rekord. Vid något tillfälle i framtiden kommer man dock nå en mänsklig gräns för hur fort man kan springa. Men efter att Bolt motbevisat forskarna vid så många tillfällen är det egentligen ingen som vill spekulera i en maxgräns längre.

Statistiker hade tidigare en kurva som var väldigt korrekt i att förutspå hur många år det skulle gå för löpare att slå gällande rekord. När Bolt slog sitt första världsrekord med 9.69 så sprängde han dock alla kalkyler. Man hade nämligen enligt föregående kurva inte räknat med att någon skulle klara av att springa på 9.69 förrän kring år 2030!

När Bolt krossade världsrekordet 2008 genomförde holländska forskare en stor undersökning på elitidrottares rekord i kombination med att man använde sig av en statistisk modell (”extreme value theory”) för att räkna ut maxgränsen för hur fort det går att springa 100 meter. Man kom fram till att maxgränsen ligger på 9.51. Men detta var alltså innan Bolt sprang på 9.59 med förutsättningar som inte var helt optimala…

Vad som gör Bolt så unik är att han är väldigt kraftigt byggd men trots detta har han snabba muskelfibrer som hos en kortare man. I vanliga fall har dock löpare i Bolts storlek problem med att få en snabb start på loppet.

Allt är möjligt, men vi skulle verkligen inte sätta några stora pengar på att Bolt slår världsrekordet (på 100 meter vill säga, 200 meter ligger öppet) igen redan i Rio. Det är så mycket som ska klaffa samtidigt för att han ska göra det just i denna tävling. Samtidigt råder det ingen tvekan om att han är kapabel till att slå det ”omöjliga” rekordet ytterligare några gånger om de yttre faktorerna går hans väg.

Källor: Msnbc.com, Wikipedia, Wired, Science20

%d bloggare gillar detta: