Vaniljens historia
Totonakerna, ett indianfolk som levde i Mazantladalen vid mexikanska golfen från 900 – 1 500, sägs vara de första som odlade vanilj. Ända till mitten av 1800-talet stod Mexiko för den största produktionen av vanilj. När några franska handelsmän förde vidare vaniljkapslarna till öarna Réunion och Mauritius, cirka 1819, upptäckte den tolvåriga slaven Edmond Albius hur man kunde pollinera blommorna för hand. Detta gjorde att produktionen av vanilj kom igång och spred sig till öarna Madagaskar och Komorerna.
I slutet av 1800-talet stod Réunion, Madagaskar och Komorerna för 80 procent av världens produktion.
Den större delen av all naturlig vanilj kommer ifrån vaniljorkidén, Vanilla planifolia. Vaniljorkidén är en klätterväxt och kan växa på plantage och i skogar. De aromatiska beståndsdelarna finns i frukten och en blomma ger som mest en frukt.
Den kan inte pollinera sig själv på grund av ett membran vilket gör att, på naturlig väg kan vaniljorkidéns blommor endast pollineras av ett särskilt bi som endast finns i Mexico. Man har försökt införa detta bi till andra delar av världen men misslyckats. Detta gör att man utför konstgjord pollinering i resten av världen.
När man skördar vaniljen är frukterna doftlösa och vaniljstången grön och omogen. Sedan får stången gå igenom en process där den dör, jäser och sedan torkas. Det är efter att den har torkats som kvaliteten kan mätas.
Vanilj är mycket nyttigt
Genom olika studier har man funnit att det finns 200 fytonnäringsämnen i vanilj. Fytonnäringsämnen är bioaktiva ämnen som har läkande egenskaper för många olika ändamål. Man har även sett att själva doften har en lugnande effekt på människor och att den ger ett sinnestillstånd av glädje och sensualitet.
Man har även använts sig av vanilj som hjälpmedel för att motverka, nervproblem, nedsatt sexualdrift, depression, hyperaktivitet och inflammation. Den skyddar även mot oxidativ stress och kan ha anticancerogena egenskaper.
I medicinska sammanhang har vanilj använts i mycket liten utsträckning då den bryts ned i magen.
Man brukar dela in vanilj i tre olika sorter.
Bourbonvanilj – vanilj som kommer ifrån öarna Madagaskar, Komorerna och Réunion. Denna vanilj har en smörig ton i smaken.
Mexikansk vanilj – vaniljens hemland. Den mexikanska vaniljen är oftast utblandad med tonkaböner. Extraktet från tonkabönorna smakar och doftar vanilj. Dock innehåller tonaböner kumari som har visat sig orsaka leverskador på försöksdjur. Har en nötig smak.
Tahitiska vanilj – vanilj från Franska Polynesien. Den tahitiska vaniljen anses vara den mest aromatiska.
Naturlig vanilj säljs oftast i tre former, vaniljstänger, vaniljpulver eller vaniljextrakt. Man använder kryddan till fördel i bakverk men också i matlagning och inom parfymindustrin. På senare år har man börjat använda den som olja inom aromaterapiforskning.