Så skyddar du dig mot extrem värme – och då varnar staten för värmebölja

Klimatförändringarna leder till att Sverige får ett allt mer extremt väder. Det slås värmerekord i en takt som förbryllar forskarna. Farorna med en rejäl värmebölja är kända sedan tidigare. Riktigt varmt väder ökar dödligheten.

Från myndighetshåll räknar man med att det extrema vädret är en samhällsfara som måste förebyggas. Därför gav myndigheten för samhällsskydd och beredskap forskare vid Umeå Universitet att ta fram ett varningssystem. Datorsystemet som lanserades maj 2013 larmar vården i händelse av en extrem värmebölja (om någon plats i landet når över 30 grader, eller över, tre dygn i följd).

MSB varnar samtidigt för att den svenska vården har för dålig bemanning under somrarna och därför är dåligt rustade för värmeböljor. Det är mer regel än undantag att vården flaggar redan i början av sommaren att man har för lite personal. En riktig värmebölja kan därför bli mer problematisk än vad man räknat med.

Värmebölja

Detta bör du tänka på när det råder riktigt varmt väder

  • Se först och främst till att ta hand om små barn under fem år. Barn är mycket sårbara för varmt väder. Små barn ska helst inte utsättas för en riktigt varm sol överhuvudtaget. Se till att klä dem så att de är skyddade mot solens strålar, och smörj in ansikte etc. med solskyddskräm.
  • Man bör även vara extra vaksam vad det gäller äldre människor, särskilt om de har ett nedsatt allmäntillstånd. Som det är idag är det många gånger alldeles för få hembesök till de äldre under sommaren då många inom vården har semester. Det stora problemet är att de äldre ofta inte får i sig så mycket vätska som kroppen behöver vid sjukdom. Vilket leder oss in på nästa punkt:
  • Drick mycket vatten. Många dricker vare sig mer eller mindre oavsett temperatur. Men faktum är att det går fortare än vad man tror att drabbas av vätskebrist. Det finns att köpa vätskesättningstabletter att köpa på apoteket. Dessa innehåller bland annat nödvändiga salter som kroppen förlorar vid vätskebrist. Om du normalt sett dricker cirka 150 centiliter vatten på en dag bör du under de värsta värmeperioderna dricka nästan det dubbla.


 • Undvik att träna om du känner att värmen är så påtaglig att den påverkar ditt tempo. Anpassa överlag ditt tempo i vardagen till den rådande värmen. Kombinationen stress och värme kan vara direkt livsfarlig.
 • För att skydda sig mot såväl skadliga solstrålar som för att undvika risken att drabbas av värmeslag kan det vara en god idé att hålla sig inomhus eller i skuggan när solen lyser som starkast, det vill säga mellan 12:00 och 15:00.
 • Om du ändå lyckas bli solbränd kan du få några råd i denna artikel.
 • Glöm inte att skydda huvudet med solhatt eller keps. Och bär tunna och ljusa kläder!
 • Om du reser på semester söderut, till exempel till Costa del Sol, undvik de varmaste månaderna som juli och augusti (det kan bli över 50 grader på sina håll i södra Spanien i augusti). November, mars, april är de månader som mest liknar en svensk sommar.
%d bloggare gillar detta: