Motverka håravfall och tunt hår genom att äta rätt mat – samt nytt medel på väg

Flint

Vi tappar cirka hundra hårstrån per dag och eftersom hår består av näring är det viktigt att vi får i oss rätt typ av näring för att håret ska växa.

Hår består av fett, vatten, kolhydrater och protein. Det finns näringsämnen för optimal hårtillväxt i till exempel lever, fullkorn, melass och havre. Det är också viktigt att man dricker tillräckligt med vatten för att stimulera hårtillväxt.

Ämnen som är bra för att stimulera hårväxt och motverka håravfall och tunt hår

Protein är en av kroppens allra viktigaste byggstenar, och det är därför mycket viktigt för håret att vi äter en kost bestående av mycket protein. Människor som äter lite protein i sin kost har ofta tunt och stripigt hår.

Örter som får håret att växa inkluderar timjan, rosmarin och lavender. Köp oljor som innehåller dessa örter och smörj in håret.

I Kina har man länge använt sig av melass för att få håret att växa, endera så sköljer man håret i det och/eller äter melassen.


Vitamin E är viktigt för blodcirkulationen, och stimulerar även tillväxten av hår. Undersökningar har också visat att om man applicerar vitamin E på håret så motverkar man håravfall.

Inositol (vitamin B8) finns i inälvsmat såsom lever och njurar.

PABA är en annan b-vitamin som är viktig för hårtillväxten, och brist på denna b-vitamin har bland kopplats samman med att håret blir grått. Ät fullkorn, jäst och njurar och lever för att ge kroppen tillräckligt av detta ämne.

Kisedioxid gör håret glansigt och motverkar att håret blir tunt. Ät nässlor (varför inte dricka exempelvis lite nässelte!), havre och alfaalfa.

Medel mot håravfall

Det finns dock få vetenskapliga belägg för att man på ett radikalt sätt skulle kunna bromsa håravfall eller stimulera återväxt av håret med hjälp av kosten. Det har länge funnits olika medel på marknaden, men dessa har inte varit så effektiva. Ett nytt medel mot håravfall kan emellertid vara på väg att utvecklas.

Amerikanska forskare har isolerat (tidigt under 2012) ett enzym som heter PGD2 som har till uppgift att instruera hårsäckarna att sluta producera hår. Hos män som tappar mycket hår kunde man observera att nivåerna av PGD2 var upp till tre gånger så höga. Nu hoppas och tror att man ska kunna utveckla någon form av salva som hämmar PGD2. Problemet är dock att enzymen i fråga även har en annan viktig funktion, nämligen att vidga blodkärlen så att blodtrycket håller sig jämt. Det finns med andra ord en del hinder i vägen innan man utvecklat en medicin.

Det läggs mycket pengar på forskning inom detta område då ett botemedel mot flintskallighet är en potentiell mångmiljardindustri. Inom forskningsvärlden tror man att ett effektivt bromsmedel kommer att finnas på marknaden inom fem år, och ett botemedel (det vill säga ett medel som återställer allt hår på huvudet) kommer finnas inom 10 år (man tror att medlet Setipiprant kommer finnas tillgängligt på apotek år 2020). Lagom till artikelförfattarens 50-årsdag med andra ord. Istället för en Harley och en ring i örat får det bli pudelfrisyr och elgitarr. Skämt åsido, det finns människor som tar sitt håravfall med en klackspark, medan det också finns de som lider i tysthet av det. För många sitter en stor del av självkänslan i håret. Vi får hoppas att forskningen fortsätter göra goda framsteg. Lämna gärna en kommentar lite längre ner på sidan när det dyker upp nya rön.

Källa: Naturalnews.com, redferret.net

6 svar på ”Motverka håravfall och tunt hår genom att äta rätt mat – samt nytt medel på väg”

Hur trovärdig är den källan egentligen?

Vare sig mer eller mindre trovärdig än de flesta andra källor inom ”industrin” skulle jag tro. 🙂 Kroppen är en komplicerad vetenskap.

Fullständigt vidrigt att nätet verkligen översvämams av dylika artiklar. Endast en mycket liten andel av allt håravfall beror på näringsbrist. Hos män är den absolut största delen androgen alopeci, eller manligt håravfall, och där hjälper era råd inte ett skvatt. Det enda som hjälper är finasterid (propecia), minoxidil (regaine) eller hårtransplantation.

Det är sant att det endast är en liten del av håravfall som beror på näringsbrist. Detta motiverar dock inte din överreaktion. Det är aldrig fel att börja med att försöka optimera kosten, om inte annat som komplement till övrig behandling.

Näringsbrist kan ha en liten påverkan men den största orsaken till håravfall är ärftliga faktorer eller hormoner.

Jag har tagit TRX2 i ca. 1,5 år nu, första månaderna upplevde jag att jag slutade tappa hår, men inget nytt hår hade kommit, dock blev det bättre efter ca. 1 års konstant användning.
Nu har nya hårstrån växt ut och jag mår underbart.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: