Förra veckan började kvällstidningarna publicera artiklar med varningsrubriker om att ägg är lika farligt som cigaretter. Vad som skapade dessa larm var en kanadensisk enkätundersökning som nått slutsatsen att ett ägg om dagen ger ungefär lika ökad risk för åderförkalkning som att röka 20 cigaretter om dagen.
Forskarna (eller vad man ska kalla dem) ställde alltså, via enkäter, frågor om äggkonsumtion och rökvanor till medelelålders människor och äldre individer som drabbats av stroke. Bara där kan vi ju börja ifrågasätta studiens trovärdighet. Hur många ägg åt du för 35 år sedan? Kommer du ihåg? Forskarna har fått mycket stark kritik för denna studie. Många menar att när de gör en sådan här observationsstudie utan att ens ta med faktorer som midjemått och motionsvanor så förlorar den all trovärdighet. Dessutom, har två tredjedelar av den kanadensiska forskargruppen starka kopplingar till statiner (läkemedel som sänker kolesterolhalten).
Så är ägg lika farligt som cigaretter? Nej. Är ägg farligt överhuvudtaget? Det är osannolikt men inte omöjligt. Men det krävs mycket bättre studier för att kunna avgöra det.
Låt oss istället titta på en i raden av positiva rapporter om ägg.
I en studie som publicerades för ett par år sedan visade det sig att om man äter ägg till frukost istället för snabba kolhydrater i form av till exempel vitt bröd eller flingor minskar man kaloriintaget under dagen med hela 18 %. 21 män fick en proteinrik frukost med ägg och en och halv bit vitt rostat bröd. På en annan testdag fick de en mer kolhydratbetonad frukost med en bagel med en halv matsked lågfett mjukost som pålägg, och 168 gram lågfett yoghurt.
Det är viktigt att notera att båda dessa frukostar innehöll precis lika mycket kalorier vardera!
Männen åt i genomsnitt 112 kalorier mindre på den efterföljande (buffé) lunchen när de hade ätit ägg-frukosten. Mättnadskänslan från frukosten höll alltså i sig bättre för ägg-ätarna.
De åt i genomsnitt cirka 400 kalorier mindre under efterföljande 24 timmar efter att de fått ägg till frukost.
Undersökningar visade dessutom att ghrelin, ett ämne som stimulerar hunger, utsöndrades i kroppen i mycket större utsträckning efter att man fått en kolhydratrik frukost!
Det verkar alltså som att den första måltiden för dagen påverkar ämnesomsättningen för resten av dagen. Tidigare undersökningar har visat att en fiberrik frukost är bra om man vill hålla vikten. Fibrer och proteiner utgör med andra ord grunden för en stadig frukost!
Själv äter jag sedan länge endera stekta (i olivolja) eller kokta ägg och ett äpple eller en banan (eller annan frukt) till frukost. När jag tröttnat på detta varierar jag med att äta ett par nävar nötter och frukt till frukost. Ägg eller nötter har visat sig vara mest effektiva för att behålla mättnadskänslan fram till lunch, och för att hålla energinivån uppe. Cornflakes, vitt bröd etc. brukar göra mig hungrig mycket snabbare, samt att jag blir hängigare under dagem-
Källa: Nutrition research.