De mest hälsosamma platserna att bo på i världen

Nya Zeeland anses vara en av de mest hälsosamma platserna i världen.

Det finns massor av olika faktorer som påverkar livskvaliteten och som avgör hur länge man kommer leva. En känsla av mening i tillvaron, optimism, rörelse och en naturlig diet är alla faktorer som är viktigare än den genetiska grunden.


International-living har med dessa faktorer i åtanke pekat ut de fem bästa platserna att bo på i världen.

Världens bästa ställen att bo på om du vill få ett långt och lyckligt liv

  • Costa Rica har en avslappnad attityd till det mesta. Bara en sån sak som att de avskaffat sin armé… I landets nordvästra del är det mycket vanligt med människor som lever tills de är 90-100 år. En stor undersökning tror detta har att göra med en hälsosam diet (mycket bönor bland annat), kalciumrikt vatten, kalorirestriktiv diet, varmt och torrt klimat med många soltimmar, breda sociala nätverk, fysiskt arbete, och en känsla av vara behövd i samhället.
  • Nya Zeeland tar en plats på listan på grund av den nyttiga dieten, den sportiga livsstilen som bedrivs mestadels utomhus, och att var man än befinner sig i landet är man aldrig längre bort än 90 minuter från havet.
  • Panama, Shangri-La-dalen är ett paradis på jorden, fritt från stress och med massor av färsk och nyttig frukt och grönt.
  • Strand på Sardinien Den italienska ön Sardinien har ett mycket stort antal 100-åringar, vilket förmodligen har att göra med den stressfria tillvaron, ändlösa promenader, medelhavsdieten och massor av sol.
  • Vilcamba i Ecuador har ett område som kallas ”dalen för långt leverne”. Här är vädret perfekt med en otroligt frisk luft, och vattnet är sprängfyllt med mineraler. Invånarna är dessutom kända för sin skönt avslappnade attityd till livet.

Så vilka är då de viktigaste faktorerna för ett långt liv enligt forskarna? Du bör äta färsk lokalproducerad mat, bo där det är varmt året runt och där du får mycket sol, ingå i ett samhälle som värdesätter den sociala biten, och se till att röra mycket på dig – helst utomhus!

Klimatet spelar en stor roll för hälsan och detta är landet som anses ha det bästa klimatet. Vintern kan, enligt finska forskare, förkorta livet ganska rejält. Det tror man bland annat beror på att man får för lite sol och rör på sig för lite i vinterklimat.

NerjaVår favoritstad för hälsan, med sina vackra omgivningar, goda och nyttiga mat, trevliga invånare och närhet till havet är Nerja i Spanien. Var mår du som bäst? Skriv gärna en kommentar nedan.

%d bloggare gillar detta: