Hosta – mediciner och huskurer mot såväl rethosta som när du hostar slem

Honung är en naturlig hostmedicin
Rethosta, slemmig hosta, skällande hosta, och alla andra typer av långvarig hosta är tyvärr något som de flesta av oss inte kommer undan. Ofta är dock hostan helt ofarlig, men den försämrar ändå helt klart livskvaliteten. Vi listar de bästa huskurerna och medicinerna.

Orsaken till att vi hostar är att det sker en sammandragning i bröstkorgen, en reflex, som syftar till att rena luftvägarna från till exempel slem eller andra typer av irritation, som rök. Slemhosta driver ut slem som sitter fast lite djupare ner i luftvägarna och rethosta beror på irritation i de övre luftvägarna. Det är vanligt att man får en kraftig hosta som håller i sig i tre veckor eller längre efter en förkylning.

Observera att det inte finns några evidensbaserade huskurer mot Coronaviruset!

Även om det inte finns något känt botemedel, eller huskur, mot Covid 19 kan man lindra följdverkningarna, såsom hosta och slem som håller i sig länge, med samma metoder som man använder mot vanliga förkylningsvirus (det finns totalt 7 kända Coronavirus, varav flera av dem ger förkylningar)

Huskurer mot såväl rethosta som slem hosta

  • Lider du av slemhosta är den allra enklaste huskuren att dricka varma drycker. Den varma vätskan förtunnar slemmet och gör att det blir lättare att hosta upp.
  • Mot rethosta fungerar det som oftast att dricka vatten med jämna mellanrum och att suga på en tablett av något slag. Detta lugnar hostreflexen.
  • Undvik rökiga miljöer och vila och sov med huvudet placerat högt.
  • Honung är den äldsta kända huskuren mot hosta. I en amerikansk undersökning utförd på barn (Arch Pediatr Adolesc Med. 2007;161:1140-6.) visade det sig att en till två teskedar honung på kvällen var mer effektivt än hostmedicin. Kombinera gärna med en annan populär huskur: ingefära. Använd dig helst av Manukahonung som har enligt forskning bevisade medicinska egenskaper. Nyslungad svensk honung fungerar förmodligen lika bra som Manuka, men den finns ju inte tillgänglig mer än under sommaren.
  • Har du väldigt mycket slem och inte tycker att metoden är alltför extrem kan det allra mest effektiva sättet, enligt vår erfarenhet, vara att helt enkelt stoppa fingrarna i halsen och spy upp slemmet.

Mediciner mot hosta

Receptfria Bisolvon lindrar och löser upp slemmet. Många tycker dock att Bisolvon, och andra typer av receptfria mediciner som Noskapin, är verkningslösa, men testa den innan du går vidare till receptbelagda mediciner mot hosta.

Den mest effektiva hälsokosten lär det mycket näringsrika nässelpulvret vara. Brännässlor har använts i medicinska syften under århundraden. Finns bland annat på Bodystore. 

 Läs fler tips på att få bort slem.

Receptbelagda hostmediciner

Om hostan blir långvarig kan ett läkarbesök vara nödvändigt

Det finns en mängd olika receptbelagda mediciner mot olika typer av hosta. Ibland kan man till exempel få slemlösande mediciner om man har väldigt mycket och tjockt slem. Den mest populära hostmedicinen är Cocillana som är hostdämpande och även, till en viss del, slemlösande. Den är dock mest effektiv mot rethosta. Likt alla andra mediciner har den en hel del bieffekter. Till exempel är det många som blir väldigt trötta, rentav omtöcknade, av Cocillana. Läkare skriver därför inte gärna ut den i första taget.

Långvarig hosta är som sagt i de allra flesta fall ofarlig, men om du dras med hostan, även om den inte ter sig så allvarlig längre än två månader är det definitivt dags att uppsöka läkare för att utesluta någon form av underliggande sjukdom. Du bör också uppsöka vård om du hostar blod, om du har upprepade episoder av allvarlig hosta under en kortare period, om du har ont i bröstet parallellt med hostan eller om du får upp gulgrönt slem i samband med hosta under längre tid än en vecka.  Små barn under 2 år som får kikningar eller kräks i samband med hosta bör också få tid hos läkare så snart som möjligt.

%d bloggare gillar detta: