Stanna hemma från jobbet när du är sjuk (även om det inte är Corona!)

Influenza en México
Det går inte att skydda sig från sjuka kollegor

Denna artikel skrevs flera år innan Corona, men vi hoppas den blir mer aktuell när väl Coronaviruset lämnat oss också. Det är helt enkelt aldrig okej att gå till jobbet eller skolan när man är sjuk med något som kan smitta andra. Hur länge ska man stanna hemma från jobbet om man misstänker att man har Corona? Två dagar efter dina symptom gått över. Om ens partner har Corona? Gå till jobbet om du inte har några symptom själv.

Hur länge ska man stanna hemma när man har en vanlig influensa eller förkylning då? Generellt rekommenderas det av läkare att man stannar hemma minst 24 timmar efter att febern efter influensan lagt sig. Torrhosta, snuva etc. som inte ger sig är en annan sak. Det är de första dagarna, i synnerhet om man är febrig, som man är smittsam.

Förkylningstiderna är snart inne i sin högsäsong och var och varannan svensk går omkring och är snuvig och hostar. Många kommer få feber och influensa, eller drabbas av den fruktade vinterkräksjukan.

Även om man är försiktig och tvättar händerna ofta, klär sig ordentligt och så vidare så är det svårt att undvika att själv bli sjuk minst en gång om året. De stora bovarna i dramat är alla dessa människor som går till jobbet trots att de är sjuka.

Man räknar med att den globala kostnaden (siffror från 2010) för att sjuka går till jobbet uppgår till 180 miljarder (!) dollar [denna siffra går inte ens att kvantifiera under Corona-epidemin, den är för enorm…]. Detta kan jämföras med kostnaden för frånvaro från jobbet (av alla orsaker) som uppgår till 118 miljarder dollar…

En australisk studie från 2010 underströk hur signifikant risken att smitta andra på arbetsplatsen kan vara. Ett av många exempel som studien pekade på var hur en sjuk individ gick tillbaka till sitt jobb på äldreboendet för tidigt och i processen smittade sammanlagt 50 stycken kollegor och patienter. Detta fenomen att en arbetstagare går till jobbet trots att denne är sjuk kallas i den engelskspråkiga världen för ”presenteeism” ”sickness presence”, dvs. ”närvaro av sjukdom”.

Flera anledningar till att hålla dig hemma när du är sjuk

Man löper till exempel som störst risk att drabbas av influensan om man befinner sig inom en meters radie från en smittad individ. Det finns också bevis för att smittan kan färdas större avstånd än så.

Stamma hemma när ud är sjukDet är inte bara kollegorna i din absoluta närhet som löper större risk att smittas när du är sjuk och lämnar hemmet. Tänk på alla som du kommer i närheten av i kafferutan, när du hämtar material i lagret, på bussen till och från jobbet, etc.

Tänk också på att smärtstillande och febernedsättande medel många gånger bara maskerar symptomen och hjälper inte till i tillfrisknandet.

Fortfarande inte övertygad om att du borde stanna hemma när du är sjuk? En studie från Storbritannien från 2010 visade att effektiviteten hos en arbetare som går till jobbet sjuk minskar med 20-40 %. Effekten liknades med att vara salongsberusad och de brittiska läkarna noterar att många misstag sker i samband med att sjuka går till jobbet (ibland med allvarliga konsekvenser).

Man kan käka hur mycket apelsiner som helst, tvätta händerna med bakteriedödande medel och offra ett par lamm till Odens ära dagligen och man blir i slutändan alltid ändå smittad av kollegan som står och hänger över ens axel med rethosta och 40 graders feber.

Så från oss alla till er alla… stanna hemma när ni är sjuka! Har ni inte råd att stanna hemma ta ut semesterdagar.

Som avslutning visar statistik att de som jobbar trots att de har sjuka får ännu större sjukfrånvaro på sikt. Den som varit närvarande på jobbet trots sjukdom minst sex gånger om året löper 74 procents högre risk att bli sjukskriven 2 månader eller mer.

Källa: J Gen Intern Med. 2010 Nov; 25(11): 1244–1247, Journal of Business & Economics Research – Juni 2011, australian.com

 

%d bloggare gillar detta: