Antalet fall av vinterkräksjuka i Sverige var under första pandemiåret den lägsta sedan man började samla in data om sjukdomen, enligt FHI.
Det börjar rapporteras om flera fall av denna sjukdom redan vecka 42 i Sverige men det är inget ovanligt. Först 12/12 i fjol meddelade Folkhälsomyndigheten att spridningen av Norovisuret började ta fart på allvar i Sverige. Och 2023 är inget undantag. FHM meddelade just att ”Säsongens vinterkräksjuka är i gång”. Det är få som hjular på gatorna i lycka av detta besked. Säsongens vinterkräksjuka brukar annars anlända till Sverige i november och ebbar ut runt april. Få besökare är mindre välkomna till vårt kalla land än Sapovirus och Norovirus. Vinterkräksjukan brukar anlända ungefär samtidigt som vintern knackar på i november. Ibland kommer den dock tidigare, som 2011 då den kom i slutet av oktober, och 2012 hade hälften av landets län rapporterar fall av den fruktade sjukdomen redan i mitten av oktober. Så här långt in i 2022 är det under snittet rapporterade fall. (runt vecka 40 är det inte ovanligt att det rapporteras under 30 fall). Calicviruset brukar ändra sig ungefär vart tredje år och det är det kommer en ny variant som vi saknar skydd mot som det blir epidemi. Det finns dock ingen anledning att förvänta sig en epidemi så här långt, så ta kvällstidningarnas skrämselpropaganda med en stor nypa salt. De får betalt per klick på artikel, därav de mörka rubrikerna.
Vinterkräksjukan är dock aldrig helt borta under året och kan blossa upp när som helst. Men som sagt, den är värst under vintern.
De senaste säsongerna har det rapporterats under genomsnittet fall (även säsongerna innan Coronapandemin) Men annorlunda var läget alltså i början på januari 2011 då det rapporterades från Smittskyddsinstitutet att antalet fall av rapporterade fall av vinterkräksjukan i Sverige slog nya rekord. Under vecka 52 och vecka 1 2011 fick man stänga av fler avdelningar och utfärda besöksförbud och intagningsstopp i den svenska vården i en högre utsträckning än någonsin tidigare. Allra värst drabbat var Västerbotten.
Men hela landet var hårt drabbat, och i till exempel Karlstad rapporterade kirurger att de tvingats ställa in planerade operationer eftersom trycket på vårdapparaten var såpass stort. Ett stort problem för vården i Sverige när vinterkräksjukan slår till som värst är att även personalen insjuknar vilket snabbt leder till personalbrist och korvstoppningar.
Vintermånaderna 2012 var dock ganska lugna och vi behöver gå tillbaka till vintern 2005-2006 för att hitta lika få rapporterade fall sjukdomsutbrott. Under 2015 års första kvartal nådde utbrottet sin kulmen vecka 13 med 186 fall rapporterade i Sverige. De senaste åren har varit relativt lugna överlag. Hur säsongen 2019-2020 kommer se ut är för tidigt att säga, men Folkhälsomyndigheten går ut med en varning när man ser att antalet sökningar ökar i sökmotorn Google, samt sidor som 1177 Vårdguiden.
Så undviker du vinterkräksjukan
Vad du kan göra för att undvika att bli en del av den dystra sjukdomsstatistiken är att vara minst lika noga med din hygien, tvätta händerna regelbundet osv., som du var när svininfluensan härjade som värst. Den vintern var svensken nämligen ovanligt frisk. Därmed inte sagt att du behöver sprita dina händer för att undvika att bli sjuk, men hygienen är A och O.
5 april 2020, mitt tunder brinnande Corona-pandemi, skrev överläkaren och professorn Agnes Wold följande på Twitter: ”Fantastiskt. Det idoga handtvättandet och övriga anpassningar av vårt beteende har gjort att vinterkräksjukan dog ut 7 veckor tidigare än vanligt.” Många tror att våra nya vanor, som till exempel hand-tvättandet, hemma-jobbandet och det ökade medvetandet kring social distansering, med anledning av Coronapandemin kommer att göra att utbrotten (av Sapovirus och Norovirus) framöver blir mildare än vad vi är vana vid. Andra tror att det snarare kommer bi värre på grund av försämrad immunitet.
Kan man vara immun mot Vinterkräksjukan?
En del forskare har länge ansett att en liten del av befolkningen är mer eller mindre immuna mot vinterkräksjukan tack vare en defekt gen som skyddar dem. Det kan röra sig om så mycket som 20 % av den svenska befolkningen som är i stort sett ”immun” mot vinterkräksjukan. Men problemet med virus är att de ständigt letar efter nya sätt att slå sig igenom försvarsmurar.
Den senaste forskningen visar nämligen att ingen egentligen är immun mot detta virus. Det är nämligen så att noroviruset ständigt muterar sig och 20 % av de som insjuknar gör det i en muterad variant. Många kan gå flera decennier och vara helt immuna, tills det dyker upp en muterad variant som inte heller deras gener skyddar mot. Surt sa räven – sen spydde han.
Vaccin på väg mot Norovirus?
Nyligen rapporterade dock amerikanska forskare att man lyckats med att odla Norovirus i ett labb, vilket i förlängningen kan leda till att man äntligen lyckas med att komma fram med ett vaccin.
Läs mer om vinterkräksjukan, om inkubationstid, hur man ska skydda sig, och så vidare.