Hälsotrender 2011 – Trender inom hälsa och träning

Högteknologiska hjälpmedel är hett 2011

Trenderna inom hälsa år 2011 präglas av lekfullhet, högteknologiska hjälpmedel och aktiviteter som lindrar stress och främjar såväl tanke som kropp. Hälsotrender 2017.

Trender inom hälsa 2011

 

D-vitamin kommer hamna i fokus under året. Det kommer fler och fler forskningsrapporter om hur D-vitamin påverkar flera aspekter av vår hälsa. Den senaste forskningsrapporten länkar samman brist på D-vitamin hos yngre barn med fetma och flertalet sjukdomar som engelska sjukan och MS. Det sägs dessutom att alla läkare länge ätit D-vitamintillskott under vinterhalvåret då de är väl medvetna om dess betydelse. Förhoppningsvis blir 2011 året då alla börjar se till att få i sig mer D-vitamin!

”Holistisk hälsa” blir ett mycket trendigt begrepp under året. Holistisk hälsa innebär helt enkelt att man ser till kroppen och själen som en helhet, och äter rätt, tänker rätt, tränar rätt. Vi kommer få se fler hälsoklubbar som kombinerar träning och terapi.

Stressreducering blir också mycket stort. Räkna till exempel med att ”storstadsfenomenet” Mindfulness sprider sig som en lugnande löpeld över landet. Mindfulness är en slags blandning mellan ett österländskt förhållningssätt till livet som kombinerats med västerländsk terapi. Nyckelord är andning, acceptans, fånga nuet.

Vad det gäller dieter är den allra starkaste trenden just nu Dukandieten, som på ett typiskt franskt vis inte glömmer bort att det är viktigt att njuta av livet. En diettrend helt rätt i tiden. Även Hollywoodieten 5 factor diet och den Nordiska dieten är på stark frammarsch.

Träningstrender 2011

Årets kanske hetaste trend inom fitness blir tekniska hjälpmedel för träning och hälsa. Den suveräna grattis-appen för iphone Runkeeper håller koll på hur långt och hur fort du promenerear/springer, den för statistik och pushar individen att träna oftare och mer intensivt. Det finns flera andra intressanta tränings- och hälsoappar för såväl android som iphone, som appar som till exempel lätt kan ge dig tillgång till livsmedelsdatabaser, decibelnivåer, viktkoll, etc.

För något år sedan såg vi Nintendo revolutionera träningsindustrin genom Wii fitness vilket gjorde det roligare och mer intressant att träna hemma. I slutet av året släppte Xbox kamerasensorn Kinect som tar det hela ett steg längre. Nu kan du träna framför tv:n helt utan kontroller, med förbluffande precis återgivning av dina rörelser på bildskärmen. Kinect-spelet Youshape fitness har bara skrapat lite på ytan av hur den närmaste framtiden för denna nya träningsindustri kommer se ut. Räkna med flera bra och svettframkallande titlar för Kinect under 2011.

Andra intressanta teknologiska hjälpmedel för den som är intresserad av hälsa inkluderar avancerade pulsmätare och wifivågar som automatiskt för statistik via ett konto på webben. Det som börjar göra saker och ting riktigt intressant inom denna submarknad är att tillverkarna lärt sig hur man ska göra prylar som är lätta att använda även om man inte är tekniskt intresserad – och att priserna sjunker.

Lekfullhet är en kul trend!

Lekfullhet verkar vara ett nyckelord i fitnessbranschen för närvarande. När det inte spelas Kinect eller Nintendo Wii framför tv:n så hoppas det hopprepp, boxas i lekfull Piloxing (kombination av boxning och Pilates) och klättras omkring. Trenden är att vi ska ha kul när vi rör på oss, och hitta tillbaka till barndomens lekfulla rörelse.

Övriga trender inom hälsa 2011

Medicinsk turism är en företeelse som blir allt starkare. Folk slipper vårdköerna och får billigare behandling samtidigt som de tar semester. Det rör sig om resemål som Thailand, Estland, Turkiet och Sydafrika.

Träningsresor, wellnessresor, yogaresor och andra former av all inclusive resor där mat, boende, transport och träning och/eller kurser i hälsa anordnas blir allt vanligare och resebranschen kommer att pusha hårt för att trenden ska bli riktigt het under 2011.

Vi anser snarare att detta är ett naturligt led av den nya bekvämligheten som även gör all inclusive resor allt vanligare. Nu är tanken att även allt som är hälsosamt, träning, kost, etc. ska vara all inclusive under en vecka i solen. Detta är dock ett monumentalt feltänk. Man når bara en bättre hälsa, en snyggare kropp och allmänt välbefinnande genom att mentalt ställa in sig på en varaktig förändring för livet. En hälsoresa eller träningsvecka kan däremot vara en bra kickstart.

Som med allt annat under 2010-talet flyter många olika trender samman och vissa löper parallellt med varandra. Därför kommer vi se folk träna framför tv:n samtidigt som andra väljer det mer naturliga spåret, springer barfota, gör pullups i trädgrenar, osv.

Vad förutspår du för träningstrender eller andra trender inom hälsa 2011? Skriv vad du tror eller tycker nedan.

2 svar på ”Hälsotrender 2011 – Trender inom hälsa och träning”

Jag tror att funktionell styrketräning och med egna kroppen som redskap blir större än vad det redan är idag. Sedan önskar jag att fler och fler inser hur viktig kosten är, hur insidan påverkas. Många är väl medvetna, men senaste året tycker jag att det har gått tillbaka lite till att mer socker är okej att äta, i min omgivning. Det handlar om vad som händer på insidan av kroppen, inte bara hur den ser ut på utsidan. Önskar att flera ska ta till sig detta och att det ska anses som normalt att inte äta sötsaker och efterrätter. Det borde man kunna tacka nej till utan att få dåligt samveta när man i övrigt äter mer av riktig mat än vissaav de som fikar, att det inte handlar om bantning utan om hälsan 🙂

Jag håller med dig, men tycker det är sunt att man gått tillbaka lite till socker. Häxjakten som rådde för något år sedan hade inga proportioner alls. Med måtta är det helt okej att unna belöningssystemet lite socker då och då.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: