Nordisk diet – Banta som en viking med vikingdieten

Det senaste konceptet som lanserats som en ”magisk kula” för viktminskning är den nordiska dieten, eller ”vikingdieten”. Den är dock inte revolutionerande utan snarare en marknadsföringsploj. Dieten finns redan under många andra namn.

Stockholm - Skeppsbron - 18-01-2007 - 8h58
Om du äter som en viking rasar vikten säger de

Men det handlar som sagt om marknadsföring. Det finns dietister (marknadsförare?) som hävdar att Vikingdieten kan bli 2010-talets Medelhavsdiet (som inte skiljer sig åt något nämnvärt för den delen).

Den Nordiska Dieten

Om man vill äta som en viking rekommenderas det att man satsar på lokalproducerad mat, att man äter efter säsong (med andra ord jordgubbar på sommaren och palsternacka på hösten), och att man har en bra balans mellan fett, proteiner och kolhydrater i sin kost. Jämför man till exempel Medelhavsdieten så handlar det om att man äter något mer proteiner istället för kolhydrater (läs: mer kött istället för potatis).

En typisk måltid för en bantande viking kan innehålla grovt bröd, bär, grönsaker, fisk, fågel och vilt. Nötkött och fläsk ska man vara sparsam med.


Med andra ord, tänk lite GI, tänk mycket färska grönsaker, makrill, älgköttbullar, blåbär och tänk bort vitt bröd och pasta så bantar du mer eller mindre som en viking. I alla fall enligt danskarna bakom vikingdieten som vill lansera den internationellt.

%d bloggare gillar detta: