Fet mat kan leda till ärrbildning i hjärnan som i sin tur påverkar vikten

Att det vi äter påverkar våra kroppars kemiska sammansättning har återigen påvisats genom en ny studie som precis publicerats i ”Journal of Clinical Investigation”.

Studien visar att fet mat som hamburgare, lökringar, oljiga pizzor och annan fet skräpmat kan leda till ärrbildning och skador på den delen av hjärnan som kontrollerar vår hunger, törst och kroppens naturliga rytmer och cykler.

Visserligen gjordes studien på råttor, men upptäckten är ändå viktig för att vi ska förstå vad som kan hända med den mänskliga hjärnan när vi sätter i oss fet skräpmat.

fet mat i form av strips och hamburgare
Fet mat kan skada hjärnan

Den viktigaste upptäckten i undersökningen enligt forskarna var att de skadliga, inflammatoriska processerna satte igång endast tre dagar efter att råttorna ätit fett kött och raffinerade oljor. De råttor som fick äta en fet kost under en längre period fick dessutom permanenta skador på neuronerna, och celler som spelar en viktig roll vad det gäller kroppens förmåga att reglera fett, aptiten och fettansamling reducerades med 25 procent.

Forskarna spekulerar i att förlusten av dessa hjärnceller är en del av förklaringen till varför de flesta människor som försöker att gå ner i vikt enbart genom att äta mindre och träna mer misslyckas eftersom de håller sig till samma fettrika kost som förstör hjärnans förmåga att kontrollera aptiten och fettinlagring.

Denna studie är förstås kontroversiell och fler undersökningar behöver göras, men forskarna vidhåller att hjärnskador som en följd av ett högt fettintag från skräpmat är lika sannolikt att förekomma hos människor som hos råttor. MRI-undersökningar har visat att gravt överviktiga människor har mer ärrvävnad på hjärnan än normalviktiga individer.

Det bör också påpekas att fett i sig inte är skadligt, utan det är beroende på vilken typ av fett man får i sig. Råttorna i studien matades inte med nyttigt fett från till exempel avokados, eller nötter. De fick rött kött med hög fettprocent och friterad mat.


Sedan tidigare har man konstaterat att bland annat fet mat kan bidra till att framkalla depressioner.

%d bloggare gillar detta: