Att sitta vid datorn för mycket är ohälsosamt – tips för de stillasittande

De senaste åren har det inkommit flera larmrapporter om hur det leder till ohälsa att sitta för mycket, till exempel vid datorn. Redan 2010 publicerades en forskarrapport som underströk hur för mycket stillasittande framför tv:n eller datorn leder till hjärtsjukdomar, diabetes, etc. Åtalspunkterna för den moderna människan är att vi rör för lite på oss i vardagen, och bevismaterialet är överväldigande. Många av oss kommer få domen för tidig död.

Stillasittande individer har ökad risk att drabbas av cancer

Den senaste i raden av forskningsrapporter i ämnet publicerades i dagarna i Journal of the National Cancer Institute. Rapporten understryker hur stillasittande ökar risken för cancer.  Detta är den hittills största analysen (baserad på över 43 internationella studier) som utförts vad det gäller sambandet mellan inaktivitet och cancer. Till exempel ökar risken för tarmcancer med 8 procent och livmodercancer med 10 procent för stillasittande individer. Forskarna tror att det är en rad biologiska faktorer som ligger bakom sambandet, som att inaktivitet rubbar hormonbalansen.

Vi tänkte ge några tips på hur du kan motverka till exempel muskelspänningar, förslitningsskador och andra negativa effekter som uppstår som en följd av att sitta för mycket.

Först och främst ska det klargöras att nedanstående tips är ganska banala. Du har hört dem alla förut, men poängen är att du behöver höra dem igen, och ständigt påminna dig själv om hur viktigt det är för din hälsa att du inte blir för stillasittande. Skriv upp lappar såväl där hemma som på kontoret som påminner dig om hur viktigt det är att aktivera kroppen på olika sätt. Och glöm inte bort att belöna dig själv då och då. Utan belöningar är det otroligt svårt att skapa en god vana.

Vi är inte gjorda för att sitta vid datorn hela dagen, och våra kroppar och hjärnor har på långa vägar anpassat sig till detta nya sätt att leva. Se till att ta en bensträckare allra minst en gång i timmen och utför någon form av aktivitet under minst tio minuter. Rör på benen, diska, promenera runt i korridoren, vik tvätten, vad som helst bara det involverar att du reser dig upp och får igång pulsen. För att du inte ska fastna framför skärmen använd dig av en äggklocka eller mobiltelefonens alarm för att påminna dig om att arbetet ska avbrytas.

Gör även vissa moment i ditt arbete lite ”svårare” att genomföra. Ett bra exempel är att placera skrivaren lite längre bort från själva datorn så du tvingas resa på dig varje gång du skrivit ut ett dokument.

Testa dig fram med en arbetsstation som innebär att du står upp vid datorn. Många hävdar en arbetsstation som tvingar datorarbetaren att stå upp är guld för hälsan. När du är hemma kan du ju passa på att stryka tvätten etc. framför tv:n. Dessa små förändringar i tillvaron gör en mycket stor skillnad på den fysiska hälsan

Istället för att gå över till det, för vissa, något extrema alternativet med att stå upp och arbeta vid datorn i åtta timma kan du istället se till att benmusklerna får arbeta genom att du gör knäböj varje dag. Djupa och långsamma knäböj är otroligt bra träning.

Komplettera med att göra armhävningar och pull ups flera gånger i veckan. Det finns en bra anledning till att dessa två kroppsövningar är basen i den amerikanska marinkårens träningsprogram. Du behöver förstås inte göra lika många set och repetitioner som marinsoldaterna för att åtnjuta synliga positiva effekter, som mindre bukfett och ökad muskelmassa. Läs tips på träningsredskap och annan utrustning online.

Se till att få regelbunden massage av axlarna. Det kan även vara en bra idé att ge händerna massage då och då eftersom dessa tar en hel del skada av att sitta och arbeta vid datorn hela dagarna.

Se till att ett proffs på området en gång för alla visar dig exakt hur du ska sitta, och på vad du ska sitta, vid din arbetsplats för att undvika förslitningsskador.

En ergonomisk mus och ett ergonomiskt skrivbord är ett måste om du hade tänkt dig sitta vid datorn dagligen.

Utöver att röra på dig minst 10 minuter per timme måste du också se till att träna regelbundet flera gånger per vecka. Människan är som sagt inte gjord för att vara så extremt stillasittande som vi är för tillfället.

%d bloggare gillar detta: