Risken för att drabbas av diabetes kan reduceras upp till 80 %

Allt fler drabbas årligen av diabetes i västvärlden. Studie efter studie visar dock att man kan minimera riskerna för att utveckla sjukdomen. Nu senast var det U.S. National Institutes of Health som släppte en ny rapport som menar att man kan minska risken att få diabetes upp till 80 procent om man lever hälsosamt.

Det har sedan tidigare stått klart att faktorer som dieten, träning, rökning och alkoholintag har stor betydelse för hur sannolikt det är att en individ ska utveckla typ 2 diabetes. Det har dock varit relativt oklart hur mycket individuella faktorer påverkar risken.

Den senaste rapporten tittade på faktorer som fysisk aktivitet, hälsosam diet, kroppsvikt, alkoholkonsumtion och rökning. När man analyserat dessa faktorer på individnivå kunde man dra slutsatsen att var och en av dessa livsstilsfaktorer spelar en stor roll vad det gäller risken för att utveckla diabetes.

Endast en sådan faktor som att ha en normal kroppsvikt minskar risken med 60 till 70 procent. En hälsosam kost överlag minskade risken med ungefär 15 procent, och om man inte röker minskar risken med 20 procent.

Om man håller en optimal kroppsvikt, inte röker, dricker måttligt med alkohol, håller igång fysiken, och äter bra och obehandlad mat kan man enligt denna rapport alltså minska risken för att få diabetes med upp till 80 procent totalt.

Detta är fantastiska siffror, och det kommer varje vecka in nya rapporter som bekräftar det man länge misstänkt: att det är aldrig för sent att ändra sina livsstilsvanor. De positiva effekterna av ett leva ett sunt liv är dessutom större och mer direkta än vad tidigare hade anat. Vi återkommer löpande med fler positiva rapporter för den som vill leva ett hälsosamt liv.

Nyligen publicerade för övrigt en studie som pekar på att ett stort intag av rött kött kan vara en stor faktor vad det gäller risken för att utveckla diabetes. Särskilt charkuterier, som bacon och korv, är i sammanhanget mycket ohälsosamma.

Källa: Annals of Internal Medicine, nummer 6, 2011.

Ett svar på ”Risken för att drabbas av diabetes kan reduceras upp till 80 %”

Försök inte inbilla mig att måttlig alkoholkonsumtion är nyttigt. Alkohol är inte hälsokost.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: