Nyttig frukost – ät mycket protein så håller du lättare vikten i schack

Vi har tidigare skrivit om vikten av att äta någonting proteinrikt som ägg till frukost. Det har under de senaste åren kommit in forskning som visar hur viktigt det är att vi äter en ordentlig frukost i allmänhet, och att vi får i oss mycket protein till frukosten i synnerhet! Detta hjälper bland annat till att hålla vikten i schack eftersom protein till frukost gör att vi håller oss mätta längre.Forskare vid universitetet i Missouri hävdar att en proteinrik frukost är nyttig eftersom den minskar signaler i hjärnan som kontrollerar vårt belöningssystem.

Att man äter en frukost, med mycket proteiner, hjälper till att kontrollera aptiten och reglera intaget av kalorier. Undersökningen i Missouri utfördes med hjälp av bland annat hjärnröntgen på en grupp ungdomar.

Kvinna äter fruktUtöver protein kan det även vara en god idé att få i sig en del fett i frukosten. Men undvik dåliga kolhydrater, och framförallt snabba sådana (cornflakes med socker, vitt bröd, marmelad, etc.) till frukost. Det bästa är att, tillsammans med proteinerna, få i sig lite grönt eller en frukt på morgonen.

Fler tips om en nyttig start på dagen

  • Det rekommenderas också, av såväl läkare som forskare, att man börjar dagen med ett par stora glas vatten. Kaffe är okej, men förhoppningsvis dricker du inte en halv liter kaffe till frukost, så komplettera med ett stort glas vatten.
  • Försök att undvika att gå upp i sista stund och börja dagen i ett extremt stressläge. Om man under flera år rusar upp ur sängen i sista stund, äter, borstar tänderna, klär på sig och duschar på tio minuter kommer den ackumulerade stressen förr eller senare att leda till stresssymptom.
  • Har du barn i hushållet, var noggrann med att uppmuntra dem att äta frukost. De behöver nödvändigtvis inte äta den nyttigaste frukosten, bara de får i sig något. Undersökningar har visat att barn som regelbundet äter frukost gör bättre ifrån sig i såväl skolan som på kognitiva tester.

Vill du veta mer om hur du ska äta för att kontrollera hunger, etc. rekommenderar vi någon av Martin Ingvars böcker.

 

%d bloggare gillar detta: