I en stor undersökning publicerad i ”Life Sciences Research Organization” förra året satte man luppen på hur effektiva tillskott kan vara för att förbättra den mentala energin.
Marknaden för kosttillskott är en miljardindustri runtom i världen och tillverkarna bakom många av dessa tillskott hävdar att de är uppiggande, att de stärker tankeförmågan och gör oss mer entusiastiska, på bättre humör och allmänt ”pigga i knoppen”. Det finns dock väldigt lite forskning utförd på dessa kosttillskott så denna undersökning är av stort intresse för den som är intresserad av hälsa och kosttillskott.
Undersökningen fokuserade på Ginko Biloba, Ginseng, glukos och Omega 3.
Några av de slutsatser som man kan dra från undersökningen:
- Det mest effektiva kosttillskottet för att förbättra den mentala förmågan (humör och uppmärksamhet) , jämte koffein, är Ginkgo Biloba.
- Omega 3 reducerar risken för kognitiv försämring relaterad till åldrande.
- Det finns färre än fem undersökningar gjorda på olika ingrediensers och kostens betydelse för att stärka den mentala energin. Mer forskning inom området behövs således.
Det finns också flera undersökningar som bland annat visar att Vitamin D-tillskott kan vara effektivt mot depression, kognitiva försämringar och mot vissa mentalsjukdomar. Tillskott har alltså fortfarande en någorlunda stark ställning i hälsovärlden. Men, det börjar skaka rejält i grunderna…
Vi har en känsla av att fler och fler undersökningar snart kommer att visa att vissa tillskott inte var så effektiva som man tidigare trott. Under året har det bland annat kommit rapporter om att Omega 3 inte alls ger de effekter på hjärnans funktionalitet och hälsa som vi hade hoppats på (det behövs dock fler undersökningar för att fastställa hur det ligger till). Detsamma gäller andra ämnen och livsmedel, som till exempel sojabönor.
Istället börjar strömmen av rapporter som förespråkar träning växa sig allt starkare. Vi har tidigare under året sett hur positiva den senaste forskningen kring träning och åldrande varit. För några veckor sen publicerade dessutom ett danskt forskarteam en rapport som fått stor internationell uppmärksamhet. Den visar att hård träning verkar bromsa förändringar i hjärnan hos patienter som befinner sig i ett tidigt stadium av alzheimers. Danskarna är ännu inte klara med denna unika forskning än men hävdar redan att framstegen varit mycket positiva och att patienter som tränar hårt känner sig friskare.
Hur hårt ska man träna för att uppnå någon effekt på den mentala hälsan då? Enligt alzheimersexperten Knut Engedal ska man vara så aktiv som möjligt. Patienterna som just nu genomgår undersökningen springer eller cyklar på löpband en timme åt gången, tre gånger i veckan.
Vi tror att trenden är att inom fem år kommer aktier i svenska hälsokostbutiker ha dalat rejält samtidigt som aktier i gym-verksamheter och träningsutrustning bara kommer stiga… Låt dig dock inte påverkas av kommersialiseringen. Börja med att gå regelbundet i naturen och göra armhävningar hemma i hallen så är du på rätt spår mot en hälsosammare framtid.