Kan man gå ner i vikt av äppelcidervinäger och vad mer är vinägern bra mot?

Den nyttiga äppelcidervinägern görs av solmogna äpplen

Äppelcidervinäger är en gammal huskur mot många åkommor, och flera myter omger produkten. Den vanligaste myten om äppelcidervinäger är att man går ner i vikt av den eftersom den lär öka fettförbränningen. Det finns emellertid inga vetenskapliga bevis för att man går ner i vikt av att dricka äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger är överlag ingen evidensbaserad medicin” även om det finns anekdotiska bevis mot flera sjukdomar. Vinäger har använts som naturmedicin i flera tusen år, och finns bland annat omnämnt i bibeln. Den sägs bland annat vara bra mot halsbränna och andra magsjukdomar, dålig matsmältning, hicka, dålig andedräkt, ledbesvär, trötthet, muskelvärk, halsont, diabetes, högt kolesterol, och att den är slemlösande. Den lär också vara bra för huden och håret om man applicerar den utvärtes.

Enligt legenden så utmanade den romerska generalen Marc Antony Kleopatra i en vadslagning om att hon inte skulle lyckas ”spendera en förmögenhet på en måltid”. Kleopatra vann vadet genom att låta en pärla upplösas i ett glas med äppelcidervinäger… Långt innan detta famösa vad hade dock ”medicinens fader” Hippokrates rekommenderat äppelcidervinäger som ett botemedel mot olika åkommor. I modern tid blev inte vinägern känd för sina läkande egenskaper förrän på 1950-talet då D.C Jarvis publicerade den mycket omtalade boken ”Folk Medicine: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health.”

Äppelcidervinäger huskurer

Det finns två populära huskurer som har äppelcidervinäger som sin basingrediens. Den första är mot mjäll. Man blandar cirka 5 cl vinäger och 5 cl vatten i en spray-flaska. Sedan sprayar man varsamt skalpen och undviker varsamt öronen och öronen, för att sedan vira in huvudet i en handduk. Låt handduken sitta på plats i drygt en timme innan du sköljer bort vinägern från håret. Upprepar man denna procedur en till två gånger i veckan lär det förebygga mjäll på ett ganska effektivt sätt.

Den andra huskuren är mot acne (enligt tusentals inlägg på Internet är den också en huskur mot vårtor, inklusive kondylom). Blanda lite äppelcidervinäger med tre gånger så mycket vatten och badda finnarna med lösningen. Det är viktigt att man är försiktig och blandar ut vinägern med tillräckligt mycket vatten eftersom man annars riskerar att skada huden.

Även om det finns få bevis för att äppelcider skulle bota specifika sjukdomar, leda till viktminskning och så vidare råder det ingen tvekan om att den är nyttig! Så, se till att använda äppelcidervinäger i dina mat-recept och droppa gärna några droppar äppelcidervinäger i ditt glas vatten.


Flaska med vinägerÄppelcidervinäger tillverkas av saften från solmogna äpplen. Äpplena får ligga och jäsa till sig och bli cider, för att sedan förvandlas till ljuvlig äppelcidervinäger.

Den innehåller bland annat lösliga fiber, mineraler, spårämnen, c-vitamin och olika antioxidanter vilket gör den till en mycket nyttig dryck och smaksättare för maten!

%d bloggare gillar detta: