Kan man bli brun av grönsaker?

Ja, enligt WHO blir man brunare i hyn av grönsaker, och de flesta anser att hudfärgen som uppstår genom ett högt intag av karotenoider är den mest attraktiva färgen.

WHO understryker dessutom att ett högt intag av frukt och grönt minskar risken att drabbas av cancer, stroke och hjärtsjukdomar och fastställer att om vi åt mer frukt och grönsaker skulle det rädda 2,7 miljoner liv om året! De räknar med att ett lågt intag av frukt och grönsaker är en av de tio största faktorerna för den globala dödligheten.

Och som en bonus blir man brun och fin av vissa grönsaker

Enligt forskningen ger oss grönsakerna ett hälsosamt ”lyster” och detta tack vare karotenoider som finns i till exempel tomater och morötter. En undersökning utförd 2011 på universitetet i Nottingham har dessutom visat att vi är mer attraherade av människor som har en naturligt brun lyster som en följd av högt intag av grönsaker framför en solbränna skapad av solen, solarium eller brun utan sol.

Bilden nedan visar tre nyanser av hud. Bilden till vänster visar effekterna av hud som fått färg av solen, bilden till höger visar effekterna av ett högt intag av karotenoider. De flesta attraheras mer av bilden till höger.

Doktor Ian Stephen, som höll i undersökningen, menar att ”den är viktig eftersom genom historien har evolutionen gynnat hälsosamma individer som valt att bilda allianser eller para ihop sig med andra hälsosamma individer.” Detta är inte något som är unikt endast för människan utan kan ses även hos andra arter. Till exempel visar hanfåglars gula näbbar eller kvaliteten på fjäderskruden honorna att de är hälsosamma och ett bra val att para sig med. Undersökningen i Nottingham var den första studien som visade att människor uppvisar ett liknande beteende.

Det är dock viktigt att vi ser till att exponeras i solen dagligen, om än i lagom doser. Man ska aldrig låta sig låta det gå så långt att man blir solbränd då detta är skadligt för hyn.

Läs också: Välj rätt solskyddsfaktor för din hudtyp. 

Så gör du om du blivit bränd i solen.

Källa: Sciencedaily, jan 12, 2011.

%d bloggare gillar detta: