Brun utan sol – bäst i test 2024 – och är dessa produkter farliga?

konstgjord solbränna

Brun utan sol är en säker produkt som ger en garanterad solbränna. Det är dock viktigt att man väljer ett märke som har en bra kvalitet om man vill få en snygg och jämn solbränna som inte är gulaktig och flammig. Välj hellre ett ”bäst i test”-märke som kostar lite mer än en billig budgetvariant som ofta luktar illa och ger dåliga resultat.

De bästa produkterna enligt olika test 2024

Denna spraytan in a can som finns hos Svensk Kosttillskott lär vara en av de bästa brun utan sol produkterna på marknaden för hemmabruk. Där kan du även köpa såväl brun utan sol kräm som spray billigt online. De har bland annat Clarins som enligt många är det mest effektiva märket för den som vill bli brun utan att sola. Clarins krämer har vunnit flera ”bäst i test”-utmärkelser genom åren. Jane Iredale Tantasia är också ett märke som rekommenderas av flera i branschen under 2023.

De har även olika sorters produkter som krämer, spray, mousse, servetter etc. Vilken produkt ska man välja då? Det är en smaksak. Många tycker det är lite för kladdigt med krämer, och föredrar hellre spray eller servetter. Det finns också Brun utan sol-tabletter som dock inte är lika effektiva.

Bästa spraytan

En internationell storsäljare år efter år, och 2024 lär inte vara ett undantag, är australiensiska Dark Tanning Accelerator av Australian Gold. Ett relativt nytt och bra märke, som vi lär få se flera produkter av under året, är amerikanska Sun Lab.

Enligt webbsidan bäst-i-test.se så var förra årets bästa brun utan sol produkt Decléor Aroma Sun, och enligt selftanning.com är det Adonia Bronzing Glow som gäller. Den är lite dyr men enligt testet så är resultaten ”outstanding”. Hittills i år har det inte hänt något nytt, men vi uppdaterar artikeln när och om det gör det.

Fler alternativ:

  • Bondi Sands Self Tanning Foam Light/Medium
  • St Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse 240 ml
  • IDA WARG Instant Self-Tanning Mousse Medium Dark

Är Brun utan Sol produkter farliga?

Brun utan sol produkter innehåller inga för huden skadliga ämnen och inga tester har visat att det skulle vara farligt för hälsan på något vis. Det är således ett mycket bättre alternativ än solarium (som bör undvikas helt).

Man menar dessutom att dessa produkter är bra för folkhälsan eftersom de förhoppningsvis gör att vi inte vistas för mycket i solen. Brun utan sol kräm och spray innehåller DHA som ger ett litet skydd mot solens strålar, om än långt ifrån tillräckligt. Du ska alltså INTE använda brun utan sol kräm som solskydd.

Vissa kan få allergiska reaktioner av såväl krämer som av spraytan men det är mycket sällsynt. Däremot är det ganska vanligt att man får en tillfälligt torr hud av spraytanning, så komplettera gärna med fet creme.

Hur länge håller solbrännan i sig från till exempel spraytan?

Den brukar vara ungefär en vecka. För bästa effekt bör du ha en ren och peelad hud innan du applicerar brun utan sol. När du smörjer in ansiktet ska du undvika ögonbrynen, hårfästet och området precis runt ögonen. Smörj in händerna sist!

Effekten brukar komma redan ett par timmar efter att du applicerat eller sprayat medlet. Om du har huydtyp ett eller två, dvs. ganska blek finns risken att du blir orange i huden efter att du använt brun spraytan eller kräm. Om du därför hade tänkt att använda till exempel spraytan för att bli fin inför en viktig dag, som ett bröllop, rekommenderar vi att du testar medlet i god tid innan. Dessutom kan du pröva ett par gånger om resultatet inte blir som du hade väntat dig första gången.

Tips på hur man använder brun utan sol på bästa sätt

  • Då du vill undvika fläckig hud exfoliera och raka huden innan du applicerar produkten.
  • Stå mellan två speglar när du applicerar brun utan sol, så du får en exakt bild över resultatet.
  • Var extra noggrann med följande svåra partier: knäna, armbågarna, fötterna, vristerna och ansiktet.
  • När du applicerat produkten så är det viktigt att du håller huden fuktig så effekten håller i sig. Applicera produkten dagligen.

Har du tips på en bra brun utan sol kräm, spray-tan, mousse eller servett? Lämna då gärna en kommentar nedan. Och känner du till var man köpa det billigt på nätet får du gärna skriva det också.

Till sist, glöm inte bort att solen i små mängder är mycket nyttig för vår hälsa. Vi behöver ljuset för att fungera optimalt och den fina hudfärgen som en del får av solen är bara en bonus…

5 svar på ”Brun utan sol – bäst i test 2024 – och är dessa produkter farliga?”

Hej!
Jag är naturligt väldigt ljusblond och har mycket ljus hy. På sommaren blir jag inte brun alls om jag solat utan brukar anta en mer rosa färg – inte jätteattraktivt. Jag undrar därför om det finns någon busprodukt anpassad för människor som har lite pigment? Har inte vågat på mig någon sådan produkt i rädslan för att bli orange..
Tack på förhand!

Garniers bus-spray är riktigt bra! jag har provat doves och andra men den här sprayen ger bäst naturligt resultat utan fläckar eller ränder

Tack för ditt tips Sophie!

Har hört att BUS-produkter ska förstöra kroppens egna pigment och att effekten blir att man inte lika lätt blir solbränd naturligt sedan. Är det någon som kan bekräfta eller dementera detta?

Nej, Brun Utan Sol-produkter förstör inte kroppens pigment. Det värsta som kan hända är att du får en allergisk reaktion om du är allergisk mot innehållet.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: