Beach kroppen 2024 – komma i form inför strandsäsongen

Vi har som mest besökare på denna sida strax efter nyår då alla bestämt sig för att börja träna och gå ner i vikt under det nya året – många med den visuella målsättningen att komma i ”strand-form”. Över 80 procent av alla som avlägger ett nyårslöfte misslyckas dock.  De ger upp snabbt. Bara några veckor in på det nya året dalar intresset markant. Men sedan kommer vårljuset och i april och maj börjar det återigen blir fler besökare som kommer för att läsa tips och råd om viktnedgång. Sedan dalar det igen framåt midsommaren.

Om du vill komma i form bör du försöka se helheten, och du måste tänka långsiktigt. Många tycker dock att det är en alldeles för stor uppoffring att göra radikala långsiktiga förändringar i dieten, eller att behöva köpa ett gymkort, eller påbörja en träningsplan med långa promenader eller löpning. Det är motviljan mot denna typ av påfrestande uppoffringar som får de flesta att ge upp så snabbt.

För att lyckas med ett större projekt, oavsett om det är ett mentalt, finansiellt eller fysiskt projekt måste man dock lämna sin bekvämlighets-zon. Det finns inga undantag. Tricket är att sätta upp delmål, att ha en gedigen plan, kunskapsbas och mycket tålamod. Om du startar nu i januari med utgångspunkten i dussintals kilos övervikt, ingen eller dålig kunskap om kost i kombination med att du varit en soffpotatis länge – ja, då är rådet snarare att du riktar in dig på att komma i toppform till nästa års sommar.

Börja med att lära dig skillnaden mellan dålig respektive bra kost, ät mindre portioner (cirka 20 procent mindre räcker till att börja med), påbörja ett träningsprogram med till exempel raska promenader och armhävningar hemma. I början kommer resultaten relativt snabbt. Successivt,  i takt med att du uppnår bra resultat, kan du sedan intensifiera dina ansträngningar. Det viktigaste är att man inte sätter målen för högt och går ut för hårt.

Men om det nu ändå bara är så att du bara vill gå ner några kilon snabbt för att se bättre ut i nya badshortsen eller baddräkten på stranden så behöver du faktiskt inte lära dig allt om kalorier. Du behöver heller inte lära dig vilken träning som är mest effektiv – och du behöver inte lida av extrema hungerkänslor eller utmattande träningspass. Följ bara nedanstående råd så kommer du utan problem ha gått ner 3-5 kilo innan första dagen på stranden.

Man sitter på stranden

Beach 2024 – tips och råd för att gå ner minst fem kilo på högst 15 veckor

  • Ät mindre, och ät så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Dra ner på kolhydraterna och ät lite mer protein (det vill säga, mindre potatis och mer kött på tallriken). Bara denna lilla förändring kommer leda till en viss viktnedgång. Komplettera med 40 minuters rask promenad om dagen. Dessa små förändringar kommer göra en mycket större skillnad än vad du tror.
  • Det är slående hur många det är som tror att det är en väldigt lång och arbetsam process att gå ner så lite som fem kilo.  Det stora problemet är att många gått ut för hårt och för snabbt tidigare i sitt liv och upplevde hela experimentet som en hemsk prövning som de absolut inte vill vara med om igen.
  • Tänk lite mer långsiktigt än vad du brukar göra och ha en realistisk målbild. För de flesta människor är det inte realistiskt att se ut som en elitidrottsman eller Hollywood-skådis i kroppen (dessa individer har helt enkelt andra förutsättningar än gemene man och kan koncentrera sig på sina kroppar med en helt annan intensitet).
  • Men som sagt, handlar det bara om upp till fem kilos viktnedgång för att du ska känna dig bekväm med din kropp på stranden behöver du inte alls göra stora uppoffringar. Men börja redan nu, och fuska minimalt längs vägen till beach 2024.
%d bloggare gillar detta: