Maten på vårt julbord – nyttig respektive onyttig julmat

Det finns både bra och dålig julmat

Sällan äter medelsvensken så mycket som när han eller hon sätter sig ner vid ett julbord. Många går upp flera kilo efter varje jul och måste slita hårt under våren för få bort onödiga extrakilon.

Det finns julmat som inte gör dig så fet och mättar bra, och det finns julmat och julgodis som lägger sig som bomull kring midjan innan det ens hunnit bli nyår. Vad man ofta också glömmer är att barnen får i sig sanslöst onyttiga mängder med fett och socker under stora högtider, som julen.

Vilken julmat du bör äta mindre och julmaten du kan frossa på

Vissa typer av mat gör oss lättare feta av olika anledningar. Rödbetssallad till exempel innehåller väldigt mycket kalorier, men ger ingen vidare mättnadskänsla och innehåller inte så mycket bra näring. Dessutom är den förrädiskt god.

Det är lätt hänt att man går upp några kilon under julenNågra skivor julskinka är förstås okej, även om den ofta kan vara ganska fet (det varierar väldigt från skinka till skinka). Du går dock snabbt upp i vikt om du sätter i dig en skiva bröd med varje julskinka, med massor av söt senap på. De tomma och inte så mättande kalorierna i brödet och sockret i senapen gör att du snabbt kan konkurrera med jultomten vad det gäller fetma. Ljust bröd överlag mättar dåligt samtidigt som det innehåller massor av energi.

Köttbullar? Ät köttbullarna med lite måtta. Köttbullar är inte onyttiga på något vis (särskilt inte hemmagjorda), men de innehåller ofta ändå relativt mycket fett vilket man bör tänka på.

Detsamma gäller revbensspjället som ofta kan drypa av fett, så undvik fettkanten på revbensspjället, såvida du inte ägnar dig åt någon form av lågkolhydratsdiet och i princip bara äter proteiner och fett.


Ät Janssons Frestelse, alla former av såser, och prinskorv med ännu mer måtta. Janssons innehåller bland annat onödigt mycket kolhydrater, och prinskorven innehåller massor av mättat fett och tillsatser. Undvik även att frossa i patéer och pastejer. Julosten är också ofta väldigt fet. I kombination blir det som synes väldigt många kalorier på jultallriken.. Men vad ska man äta då? 

Ägg, kalkon, sill och lax är förmodligen de bästa inslagen på ett svenskt julbord. De innehåller massor av näringsämnen, lagom med fett (bra fett dessutom) och rikligt med mättande proteiner! Sillen och laxen är dessutom proppfulla med nyttiga Omega-3 fettsyror.

Julnötterna är också mycket nyttiga, även om de, på grund av sitt höga fettinnehåll, inte bör ätas i alltför stora mängder. Det blir lätt för mycket kalorier.

Lamm är också helt okej för er som serverar lamm på ert julbord. Lamm är ganska fettsnålt och innehåller inte så mycket kalorier, och köttet har i regel en bra fettsammansättning.

Julgodiset däremot är ingen höjdare hur man än vrider och vänder på det. Inte glöggen heller. Såväl godiset som glöggen innehåller massor av förrädiska, flytande kalorier utan näring. Ris a la Malta är för övrigt en riktig kaloribomb. Detsamma kan sägas om pepparkakor.

Det absolut bästa tipset för att hålla nere intaget av kalorier under julen och undvika att man går upp vikt under julhelgen är att undvika allt sött (inklusive glögg och sötdrycker som julmust), och satsa på en bra tallriksmodell, det vill säga att tallriken domineras av grönsaker och fettsnålt kött med så lite gratänger och såser som möjligt.

Jag har lyckats hålla min vikt de senaste jularna genom att lägga mer kött än potatis, eller gratänger, på tallriken (och jag äter bara någon skiva bröd) och dricker endast ett par glas julmust till maten. Förr gick jag dock upp flera kilo under julen, och det var alltid en onödig börda att bli av med dem under våren.

Julbord uppmuntrar till frosseri

Dessutom försöker jag hålla intaget av julgodis som knäck och ischoklad, skumtomtar, Alladinchoklad etc. till ett minimum. Om man verkligen vill frossa, vilket kan vara skönt ibland, kan man också se till att äta lite mindre dagarna innan och efter julafton vilket gör att kaloribalansen sett under hela veckan jämnar ut sig.

Det skadar heller aldrig att röra på sig även under julen. Det underlättar matsmältningen.

Något som man dessutom bör tänka på är att dricka tillräckligt med vatten. Det är bra för matsmältningen och man undviker lättare förstoppning när man får i sig mycket vätska.

Ps. Glöm inte att göra i ordning en rejäl sallad att ställa på julbordet, och laga gärna till ugnsbakade rotfrukter vilket passar utmärkt som julmat!

%d bloggare gillar detta: