Träning är bästa metoden för att förebygga förkylning

Vi har tidigare skrivit om hur promenader är viktiga bland annat för att förebygga förkylning. Under 2011 kom ytterligare en undersökning som bevisade hur ett kraftfullt vapen träning kan vara mot förkylning.

Stärk immunförsvaret med promenader sömn och meditation Den brittiska studien som varade i 12 veckor utfördes med ett underlag på 1000 människor. Resultatet visar att den som tränar minst 20 minuter åt gången fem gånger i veckan nästan halverar risken att drabbas av förkylning. Träningen stimulerar immunförsvaret och gör dig mindre benägen att drabbas av ett förkylningsvirus.

Förra året släppte Research for Microbiology resultatet av ytterligare en undersökning som visar att en snabb promenad på endast 20 minuter om dagen sänker risken, att drabbas sjukdomar i över luftvägarna (som förkylning, influensa och bihåleinflammation). Huvudsaken är att man med någon form av aktivitet, skidåkning, snöröjning etc. höjer pulsen i 20 minuter minst en gång om dagen. Att träna ”extremt mycket” (det varierar mycket från individ till individ vad som kan kallas extremt) sänker dock immunförsvaret. Det gäller alltså att inte gå till överdrift.

Andra faktorer som kan bidra till att du drabbas av en förkylning inkluderar stress och brist på solljus.

Under förra året kom det också forskning som visade att fysisk träning i kombination med meditationsövningar som Mindfulness är mycket effektivt för att hålla sjukdomarna borta.

Det absolut bästa du kan göra för att slippa drabbas av multipla förkylningar under vinterhalvåret är alltså att ge dig ut på en avslappnande och stärkande promenad. Helst medan det fortfarande är lite ljus kvar ute. Om du sedan varvar ner mentalt en kvart eller så på kvällen innan sängdags så hjälper det förmodligen också till att hålla dig frisk.

Tänk också på att man mer och mer börjar inse vilken otrolig påverkan vår sömn har på immunförsvaret. Undertecknad har sedan han började jobba hemifrån och styra över sin egen tid (det vill säga att jag kan ta sovmorgon när jag känner att kroppen  behöver lite extra sömn) inte haft feber på över två år.

Källa: British Journal of Sports Medicine, weather.com

%d bloggare gillar detta: